Patriarhia Moscovei încearcă să consolideze prezența Bisericii Ortodoxe Ruse în Muntele Athos

21 Februarie 2011 16:38 Ortodoxia în lume

Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii plănuiește să viziteze Muntele Athos, a spus șeful Departamentului pentru Relații Externe al Bisericii, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk.

Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii plănuiește să viziteze Muntele Athos, a spus șeful Departamentului pentru Relații Externe al Bisericii, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk.

"Patriarhul Kirill a vizitat de mai multe ori Muntele Athos, ca Mitropolit, și s-a îndrăgostit de acest loc. Va vizita Muntele, cu prima ocazie. Cel mai indicat și convenabil ar fi să combine această excursie cu vizita sa oficială în Biserica Ortodoxă Elenă (Hellas), planificată în următorii câtiva ani", a spus Mitropolitul Ilarion Interfax-Religion intr-un interviu, după călătoria sa la Muntele Athos.

Potrivit acestuia, Patriarhul i-a pregătit câte o vizită în Muntele Athos în fiecare an, pentru a menține relațiile bilaterale și pentru a acorda asistența necesară fraților ruși aflați acolo, "pentru efectuarea de rugăciuni în comun și pentru a se incarca de acolo cu bogăția spirituală a comorii tradiției monastice sfinte".

Astăzi, mănăstirea rusească Sfântul Pantelimom (Agios Panteleimon) numără 60 de frați. Unii dintre ei slujesc în Noua Tebaidă, în schiturile din Xilury, și în metocurile din Krumitsa (Athos), Constantinopol și Moscova. În plus, câte unul sau doi călugări ruși slujesc în multe mânăstiri din Grecia. Adepții Bisericii Ortodoxe Ruse locuiesc, de asemenea, în chilii individuale, pe lângă diferite mânăstiri din Athos. Numărul total al călugărilor ruși nu depășește insa, in prezent, 100 de persoane.

Mitropolitul Hilarion, citat de Interfax, a amintit că, odată numărul total de călugări ruși din Athos ajunsese la 2000, și chiar la 5000 dacă îi includeam și pe pelerinii sau persoanele care lucrau în mănăstiri, însă "evenimentele tragice ale secolului 20 au dat o lovitură grea Athosului rusesc".

"Biserica Rusă este conștientă de angajamentul său în întreținerea mănăstirii rusești Agios Panteleimon, iar aceasta mănăstire reprezintă credința ortodoxă rusă în Muntele Athos", a mai spus Mitropolitul Ilarion.

Citește alte articole despre: pelerinaj, Kirill, Athos

Ultimele din categorie