Patriarhul ecumenic Bartolomeu I va vizita Patriarhia Rusiei

19 Mai 2010 13:51 Ortodoxia în lume

Potrivit Site-ului oficial al Departamentului de Relații externe al Patriarhiei Moscovei (www.mospat.ru), Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul ecumenic al Constantinopolului va vizita Biserica Ortodoxă a Rusiei în 22 - 31 Mai 2010, la invitația Preafericitului Părinte Chiril, Patriarhul Rusiei.

Sanctitatea Sa va ajunge la Moscova în ziua de 22 Mai, fiind însoțit de o delegație a Patriarhiei ecumenice formate din Mitropoliții Mihail al Austriei, Irineu de Myriophyton și Peristasis, Emanuel al Franței, Arhimandritul Elpidifor, Secretarul general al Sfântului Sinod, Arhimandritul Visarion, Arhidiaconul Maximos și mai mulți laici.

Programul vizitei frățești include pelerinajul la Kiev, Lavra Peșterilor, Sfântul Serghie, Mănăstirea Schimbării la Față de la Valaam și Sankt Petersburg.

În ziua de 23 Mai, de Ziua Cincizecimii (Ziua Sfintei Treimi în tradiția rusă), cei doi patriarhi vor concelebra Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Lavra Sfintei Treimi de la Sf. Serghie.

În 24 Mai, Sărbătoarea Sfintei Treimi (Sărbătoarea Sf. Duh la ruși) și comemorarea Sfinților întocmai cu Apostolii Chiril și Metodie, Luminătorii slavilor, Dumnezeiasca Liturghie va fi celebrată la Catedrala patriarhală Hristos Mântuitorul (Hrista Spasitelea) din Moscova. În această zi este și ziua aniversară a Patriarhului Chiril. După slujba sfântă, cei doi Patriarhi vor lua parte la Ceremonia de Deschidere a Zilelor Literaturii și Culturii Slavone. Seara, înalții oaspeți sunt invitați la Palatul de Stat Kremlin pentru a participa la un concert și la o recepție oferită de Guvernul Federației Ruse.

În ziua de 25 mai, Patrairhul Bartolomeu și suita sa vor vizita Moscova, Kremlinul, și vor venera sfintele moaște aflate în catedralele Kremlinului. Patriarhul Rusiei va primi delegația patriarhală ecumenică la reședința sa din Peredelkino, după amiază.

În 26 mai, Patriarhul Bartolomeu se va întâlni cu Primarul Moscovei Iurii Lushkov, cu profesorii și studenții Școlii Masterale și Doctorale Sfinții Chiril și Metodie, a Patriarhiei Moscovei. Oaspeții se vor închina la moaștele sfinților aflate în Moscova, și vor vizita Colegiul Sf. Dimitrie. Seara delegația va fi primită de Ambasadorul Greciei în Rusia Excelența Sa Mihalis Spinellis.

Dimineața zilei de 27 mai va fo petrecută în compania Ambasadorului Turciei la Moscova, Excelența Sa Halil Akinci, iar apoi delegația va pleca la Mănăstirea Valaam unde va sta până în 29 mai.

În 29 mai Sanctitatea Sa va ajunge la Kronstadt și va vedea restaurarea Catedralei Naval, iar apoi vor vizita Muzeul Ermitaj și bisericile din Sankt Petersburg.

În ziua de 30 mai, Duminica tuturor Sfinților, cei doi patriarhi și membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse vor celebra Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Sf. Isaac din Sankt Petersburg.

În dimineața zilei de 31 Mai, delegația patrairhală va pleca spre Istambul.

Această vizită inaugurează o nouă era de frățietate și colaborare între Patrairhia Ecumenică și Patriarhia Rusiei, moment de mare importanță pentru Ortodoxia de pretutindeni și de speranță pentru o mai bună înțelegerea a misiunii creștine și a rosturilor dumnezeiești ale Bisericii ortodoxe.

Ultimele din categorie