Turcia restituie proprietăți aparținând minorităților religioase

31 August 2011 22:42 Ortodoxia în lume

Guvernul turc restituie sute de proprietăți confiscate de la creștinii și evreii minoritari din Turcia, în ultimii 75 de ani, ca un gest de bunăvoință arătată acestora care s-au plâns de discriminare.

Un decret guvernamental publicat sâmbătă hotărăște restituirea unor bunuri care au aparținut minorităților greacă, armeană și iudaică și deschid calea pentru compensații financiare pentru proprietățile deja vândute.  

Primul ministru Recep Erdogan a anunțat acest lucru într-o întâlnire cu 160 de grupări minoritare din Turcia, cu ocazia sfârșitului Ramadanului.

Proprietățile returnate includ spitale, orfelinate și școli, precum și cimitire. Restiturea lor este urmare a cererii Uniuni Europene și a Curții Europene a Drepturilor Omului care au chemat Turcia la un proces de vindecare a rănilor trecutului.

Presiunea imensă a Uniunii Europene începe să dea roade. Turcia, care este candidată la aderare, trebuie să ajungă la o reconciliere națională, datorită secolelor de violență, învrăjbire și ură dintre națiunea majoritar islamică și minoritățile care au fost reduse constant la tăcere prin ucidere.

Populația țării este de 74 de milioane, majoritatea musulmani, și include 65 de mii de armeni ortodocși, 23 de mii de evrei și 2500 de creștini ortodocși greci.

Restituirile privesc și Patriarhia ecumenică din Constantinopol. Se așteaptă însă redeschiderea Seminarului teologic de la Halki, singura școală de teologie superioară a Patriarhiei ecumenice, care a fost închisă în 1974.

Traducerea și adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.myocn.net

 

Ultimele din categorie