Vaticanul, Kosovo și Biserica Ortodoxă Sârbă

19 Aprilie 2010 14:44 Ortodoxia în lume

Cardinalul Walter Kasper, care este șeful Consiliului Pontifical, a spus că Vaticanul nu a recunoscut independența Kosovo, si ține cont de poziția Bisericii Ortodoxe Sârbe, SPC.
Într-un interviu acordat agenției de știri catolice Kathpress, Kasper a spus: "Noi știm că Kosovo este o rană grea și dureroasă pentru Biserica Ortodoxă Sârbă, SPC. Știm, de asemenea, că această provincie este leagănul și centrul Ortodoxiei sârbe. Înțelegem acest lucru și îl respectăm".
Etnicii albanezi din Kosovo și-au declarat independența față de Serbia în 17 februarie 2008. Belgradul, care se opune cu fermitate mișcării, a mutat cazul la Curtea Internațională de Justiție. Audierile publice au avut loc anul trecut în perioada 1–11 decembrie, iar judecătorii sunt așteptați să își dea avizul în acest an.
Kosovo a fost recunoscută de către 22 din cele 27 de state membre ale UE.
Potrivit Kasper, Vaticanul susține protejarea monumentelor ortodoxe, a bisericilor și mânăstirilor din Kosovo, și este extrem de întristat din cauza "brutalității asupra culturii".
"În Kosovo, monumentele istorice importante, culturale și religioase au fost distruse. Acest lucru nu trebuia să aibă loc. Nimeni nu poate șterge istoria în acest fel", a mai adăugat el.
 

Citește alte articole despre: Biserica Ortodoxă, Kosovo, sârb, Consiliu Pontifical, cardinal

Ultimele din categorie