Papa Benedict al XVI-lea se alătură comunității Twitter și lansează o nouă aplicație mobile

Religia în lume

Papa Benedict al XVI-lea se alătură comunității Twitter și lansează o nouă aplicație mobile

Vaticanul a dezvăluit luni, 3 decembrie contul de Twitter al Papei Benedict al XVI-lea  anunțând o serie de noi inițiative menite să popularizeze profilul online al bisericii.

Numele de utilizator, @Pontifex, a atras aproximativ 200 000 de abonați în doar câteva ore de la anunțul făcut, deși Papa Benedict nu va începe să posteze în mod oficial decât pe 12 decembrie.  Începând cu acea dată el plănuiește să răspundă la întrebările referitoare la credință care i se vor pune pe Twitter prin intermediul unei adrese speciale cu numele #askpontifex, creată de Vatican.

Cel puțin la început, postările suveranului pontif pe Twitter vor fi legate de discursurile și activitățile sale oficiale însă subiectele de discuție ar putea fi extinse pe viitor.

Deocamdată, postările vor conține „vorbe de duh” rostite în discursurile sale, a declarat la o conferinţă de presă a Vaticanului Arhiepiscopul Claudio Maria Celli, preşedinte al departamentului de comunicaţii de la Vatican, odată cu anunţul despre Twitter.

De asemenea, deşi papa va posta în opt limbi diferite, oficialii Vaticanului au declarat că acesta nu se va „abona” la alţi utilizatori ai contului de Twitter. Chiar dacă Papa în vârstă de 85 de ani nu va redacta el însuși, „nimeni nu-i va pune vorbe în gură”, a declarat Grag Burke, fost jurnalist la Fox News, actual consultant şef la departamentul de comunicaţii. El va aproba personal conţinutul fiecărei postări. „Fiecare cuvânt postat va fi al papei”, a continuat acesta.

Pe parcursul conferinţei de presă, Celli a anunţat, de asemenea, că Vaticanul va lansa în curând o aplicaţie pe mobil pentru smartphone şi va începe să difuzeze propriile cărţi ân format electronic. Aplicaţia va fi trimisă către Apple pentru aprobare săptămâna viitoare şi ar trebui să fie disponibilă pe iTunes până la finele anului.

Potrivit lui Gustavo Entrala, director al firmei spaniole 101 care a lucrat la dezvoltarea aplicației împreună cu Vaticanul „Aplicaţia Pontifului” le va permite catolicilor să urmărească slujbele papei şi diverse evenimente în timp real, precum şi „să tragă cu ochiul” în interiorul Vaticanului prin intermediul camerelor web.  Entrala a declarat, de asemenea, că se lucrează la o versiune a aplicaţiei pentru Android.

Deși nu este genul de persoană care poartă un Blackberry în buzunar, Papa Benedict, care încă mai scrie de mână pe hârtie, a încurajat Biserica să utilizeze noua tehnologie. Fără să cităm în mod explicit Twitter, acesta a scris în 2012 un mesaj spunând: „frazele concise, adesea nu mai lungi de un verset de Biblie”, pot conţine „reflexii profunde”.

Potrivit lui Burke, Twitter este un exemplu pentru „o nouă piaţă a ideilor”. „Biserica trebuie să fie prezentă acolo”. „Orice metodă este binevenită pentru a răspândi învăţăturile”.

Benedict i-a încurajat pe episcopii din lumea întreagă să se folosească cu folos de lumea internetului.

Traducere și adaptare:
Sursa: