Papa face apel la unitate şi inspiraţie spirituală pentru Biserica Germaniei

Religia în lume

Papa face apel la unitate şi inspiraţie spirituală pentru Biserica Germaniei

    • Papa face apel la unitate şi inspiraţie spirituală pentru Biserica Germaniei
      Papa face apel la unitate şi inspiraţie spirituală pentru Biserica Germaniei

      Papa face apel la unitate şi inspiraţie spirituală pentru Biserica Germaniei

În jur de 100 000 de persoane, după estimările organizatorilor, au venit din Germania, Elveţia şi Franţa pentru a participa la o Messă în aer liber celebrată pe aerodromul din Fribourg, în sud-vestul Germaniei.

În papamobilul său alb, îmbrăcat în veşminte liturgice, Benedict al XVI-lea a făcut turul aerodromului, salutând mulţimea şi îmbrăţişând câţiva bebeluşi pe care preoţii i-i dădeau pe fereastră. Patru clopote, montate pe o clopotniţă improvizată, au sunat tot timpul acestui tur prin mulţimea de credincioşi.

“Criză a credinţei”

În omilia sa, papa a chemat toţi credincioşii să depăşească luptele interne şi să rămână credincioşi Bisericii “în această vreme de pericol şi de schimbare radicală” şi de “criză a credinţei”.

“Biserica catolică din Germania va învinge durerile prezentului şi ale viitorului şi va rămâne un aluat în societate dacă preoţii, persoanele consecrate şi laicii care cred în Hristos vor colabora în unitate” a adăugat el.

“Ea va continua să fie o binecuvântare pentru comunitatea catolică mondială dacă va rămâne fidelă şi unită în jurul urmaşilor Sf. Petru şi a Apostolilor (papa şi episcopii)”, a zis el.

Această frază a fost destinată în special celor 150 de teologi contestatari de limbă germană şi catolicilor care sub numele de "Wir sind Kirche" (Noi suntem Biserica) tind să se detaşeze de structurile Bisericii, invocând scandalurile şi abuzurile din această instituţie în ultimele decenii, dar şi stilului inflexibil al autorităţii romane. Papa se teme de “un protestantism al Bisericii” din sânul catolicismului.

"Experţi în religie"

Papa a criticat în special “experţii în religie” a căror "religiozitate devine rutină". De asemenea a semnalat pericolul secularizării masive din Germania, prezente în toate structurile societăţii.

El a remarcat pozitiv Germania care este un model de convieţuire, ordine şi eficacitate dar a deplâns sărăcia în ceea ce priveşte relaţiile umane şi religiozitatea.

Papa a zguduit critic stabilitatea eclesială germană, cu cele 24 de milioane de credincioşi ai săi, afirmând că dacă credinţa nu mai atrage pe oameni, este pentru că este prea bine instalată, prea legată de pământ şi îi lipseşte inspiraţia spirituală.

Sute de mii de catolici au părăsit Biserica catolică germană datorită scandalurilor de pedofilie.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.la-croix.com