Părintele Justin, înconjurat de inimile pelerinilor

Arhiepiscopia Iaşilor

Părintele Justin, înconjurat de inimile pelerinilor

Mănăstirea Petru Vodă din judeţul Neamţ a fost timp de o zi loc de pelerinj pentru mii de credincioşi din toată ţara care au participat la slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire arhimandrit Justin Pârvu. Programul liturgic a început cu oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, împreună cu un sobor numeros de preoţi şi diaconi, şi a continuat cu Parastasul pentru părintele Justin Pârvu. Pomenirea Preacuviosului Justin, care a fost duhovnic şi povăţuitor pentru mii de credincioşi din toată ţara, a fost slujită la mormântul părintelui, aflat lângă Biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" a Mănăstirii Petru Vodă.

În cea de-a 14 zi a lunii iunie 2014, pe o zi frumoasă de vară, "nici prea caldă nici prea rece", după cum a mărturisit o credincioasă, la biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" a Mănăstirii Petru Vodă din judeţul Neamţ s-au înălţat rugăciuni pentru odihna sufletului părintelui Justin Pârvu. În urmă cu un an de zile, Preacuvioşia Sa pleca la ceruri, lăsând în urmă multă tristeţe şi durere în rândul monahilor, monahiilor, preoţilor de mir, fiilor duhovniceşti, pelerinilor şi credincioşilor pe care i-a povăţuit cu multă dragoste. Aşa cum era de aşteptat, mulţimea credincioşilor din toată ţara a venit cu nădejde la ctitoria părintelui Justin, fiind încredinţaţi că rugăciunile lor, împreună cu cele ale slujitorilor, vor fi de folos nu doar pentru odihna marelui duhovnic, ci şi pentru sufletele lor. Oamenii nu au venit să plângă un om care nu se mai află pe acest pământ şi în această lume plină de ispite, ci şi-au îndreptat paşii către un părinte care prin viaţa lui încercată şi prin credinţa dreaptă pe care a propovăduit-o, mijloceşte şi oferă odihnă celor care se apropie de Hristos. Aproape fiecare din cei prezenţi purtau în suflet chipul plin de lumină al părintelui Justin Pârvu, care te cucerea prin ochii de culoarea cerului. Miile de oameni care au înconjurat cu inimile lor şi cu flori mormântul vrednicului duhovnic plecat în lumea veşniciei au arătat credinţa puternică pe care o au în Preasfânta Treime şi în sfinţii bineplăcuţi lui Dumnezeu. Jertfa fiecăruia din cei care s-au învrednicit să fie prezenţi la acest moment duhovnicesc a fost, de asemenea, un prilej de recunoaştere a suferinţelor şi ostenelilor părintelui Justin pe care le-a răbdat de-a lungul întregii vieţi. Şirul încercărilor pe care marele duhovnic le-a îndurat reprezintă pentru mulţi credincioşi un exemplu de mărturisire a credinţei noastre, precum şi un model de curaj.

Ctitor de biserici şi de aşezăminte sociale

Programul liturgic dedicat pomenirii la un an de zile de când părintele Justin Pârvu a plecat la Domnul a început la orele dimineţii cu slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. La slujbă a asitat şi IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Părintele profesor Vasile Păvăleanu, director-adjunct al Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" a slujit atât în cadrul Sfintei Liturghii, cât şi în timpul Parastasului pentru marele duhovnic. La finalul programului liturgic pr. prof. Vasile Păvăleanu ne-a relatat în câteva cuvinte atmosfera de la slujbele dedicate părintelui Justin. "La Sfânta Liturghie au participat mii de credincioși. Au fost foarte multe mașini, accesul spre mânăstire fiind aproape blocat. Organele de Poliție și Jandarmerie au rânduit frumos traficul, fiind o atmosferă asemenea celei de la înmormântarea care a fost oficiată acum un an. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Teodosie a ținut un cuvânt de învățătura în care a scos în evidență foarte frumos chipul de duhovnic al Părintelui Justin, de om cu o viață deosebită, care a pătimit mult în pușcăriile comuniste și care a lăsat roade deosebite, atât în mănăstirile în care a stat, Durau, Secu și Bistrița, dar mai ales la Petru Vodă şi la Paltin, pe care le-a ctitorit. La cea din urmă, la mănăstirea de maici, se află, după cum bine se știe, și un azil de bătrâni și un orfelinat pentru copii, care își desfășoară activitățile și acum, după trecerea la cele veșnice a părintelui Justin, prin grija monahiilor de acolo. Totodată, IPS Teodosie a scos în evidența și faptul că părintele Justin este ctitorul mai multor mănăstiri din cuprinsul Patriarhiei Române, sau unor așezăminte deosebite cum ar fi așezământul sau mănăstirea de la Aiud, de la Râpa Robilor, așa-numita «Antimisul Neamului Românesc» sau «Ierusalimul Neamului Românesc», acolo unde foarte mulți deținuți politici și-au găsit sfârșitul. Acolo, părintele Justin a întemeiat o mănăstire, iar în prezent este în construcție și biserica mare, pentru a aminti peste veacuri de ororile care s-au petrecut în perioada comunistă. Totodată, părintele Justin este ctitorul unei aşezări monahale a cărei construcție a început de câțiva ani și care se află în plină desfășurare, la Poarta Albă, pentru comemorarea deținuților de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, care și-au găsit sfârșitul acolo. Apoi, s-a scos în evidență că părintele Justin este ctitorul moral al mai multor mănăstiri, unde are fii duhovnicești, atât în Mitropolia Moldovei și Bucovinei, dar și în alte eparhii din Ardeal și Muntenia. Lucrul acesta scoate în evidență măreția deosebită a părintelui duhovnic, care are atâția ucenici și care creează o frumoasă stare duhovnicească de spirit", ne-a spus pr. Vasile Păvăleanu.

"Părintele Justin a fost un om duhovnicesc"

După terminarea Sfintei Liturghii, s-a oficiat slujba Parastasului într-o atmosferă foarte frumoasă. Mulți preoți au înconjurat mormântul părintelui Justin, cântându-se cântarea de "Veșnică Pomenire", în sunetul duios al clopotelor. "În mulțimea de credincioși, au fost foarte mulți oameni îmbrăcați în costume naționale, au fluturat foarte multe steaguri tricolore, și au fost foarte multe maici și foarte mulți părinți călugări care au asistat, în mulțime, la slujba Sfintei Liturghii. De remarcat este și faptul că, la sfârșitul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Teofan a ținut un cuvânt de învățătură pentru inimile ascultătorilor, în care a rostit și câteva dintre cuvintele părintelui Justin, pe care el le-a spus în timpul vieții, ca învățătură, și care să se constituie ca un adevărat testament pentru toți aceia care l-au cunoscut. După terminarea Sfintei Liturghii și a slujbei de pomenire, toată mulțimea a fost invitată la masă, în trapezele mănăstirii, dar și la mesele de afară, încât s-a insistat pe faptului că părintele Justin, care a avut o bunătate deosebită, a spus că nimeni să nu plece din mănăstirea vreodată nemângâiat. După agapă, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, însoțit de IPS Teodosie, a coborât la mănăstirea de maici unde iarăși, în biserică, s-a oficiat un Parastas pentru marele duhovnic, și s-a adresat un cuvânt de învățătură și de îmbărbătare pentru monahiile de aici. Comemorarea părintelui Justin a scos în evidență faptul că, toată viața lui, a fost un om duhovnicesc, de la naștere până la adormirea sa întru Domnul, fără nici o sincopă, fără coborâșuri, numai într-un continuu urcuș, și în detenţie și în viața dusă în mănăstiri, încununată cu zidirile de la Petru Vodă. S-a scos în evidență și faptul că părintele Justin reprezintă o adevărată stare de spirit, atât pentru trăirea credinței în duhul autentic ortodox, dar și pentru accentuarea sentimentului național românesc, având la bază tradiția noastră ortodoxă, accentuată fiind tradiția vieții familiale. Aceste lucruri scot în evidența personalitatea uriașă a părintelui Justin", a adăugat pr. prof. Vasile Păvăleanu. Seria cuvântărilor a fost încheiată de arhim. Hariton Negrea, stareţul Mănăstirii Petru Vodă, care a mulţumit celor doi ierarhi pentru prezenţă, precum şi tuturor celor care s-au implicat în organizarea Parastasului pentru părintele Justin.

"Era o linişte adâncă şi o pace în sufletele tuturor"

Pelerinii prezenţi la Sfânta Liturghie şi la slujba Parastasului au venit cu multă evlavie pentru a se ruga pentru odihna sufletului părintelui Justin. Puşa Macri a venit la Mănăstirea Petru Vodă din localitatea Izvorul Muntelui, de lângă Bicaz. Am întâlnit-o la câteva ceasuri de la terminarea slujbei de pomenire şi am rugat-o să-mi redea câteva din impresii. "Toată lumea era cu lacrimi în ochi. Era o linişte adâncă şi o pace în sufletele tuturor. Am rămas impresionată de faptul că IPS Teofan a fost întâmpinat de zeci de oameni îmbrăcaţi în costume naţionale care ţineau în mâini steaguri tricolore. A fost pentru a treia oară când am participat la o Liturghie săvârşită de IPS Teofan. Aşa cum se întâmplă de fiecare dată, şi această slujbă oficiată de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a emanat multă sensibilitate şi a pătruns în sufletul celor prezenţi. Sunt foarte bucuroasă pentru că am reuşit să ajung la slujba de pomenire pentru părintele nostru drag. Am o mulţumire sufletească ce cu greu poate fi descrisă în cuvinte. Deşi am probleme la coloană şi nu pot sta mult în picioare, în timpul celor două slujbe nu am obosit deloc", a spus Puşa Macri, care l-a cunoscut şi a primit ani la rând sfaturile părintelui Justin Pârvu.