Parlamentul UE a respins raportul pro avort

Religia în lume

Parlamentul UE a respins raportul pro avort

Parlamentul European a spus nu avortului.

Ieri, 10 decembrie 2013, raportul membrului parlamentar de origine portugheză Edite Estrela, legat de sănătatea și drepturile de reproducere și sexuale, a fost respins de către Parlamentul European.,

Un total de 351 de membri au votat pentru trimiterea înapoi a proiectului la comisia sa de alcătuire.

Deși a conținut secțiuni care nu au ridicat prea mari probleme, precum prevederile legate de plecarea părinților din familie și condamnarea mutilării genitale feminine, foarte multe persoane s-au arătat iritate de raportul Estrela din cauza atitudinii agresive pro-avort.

În loc să lase avortul să fie o chestiune despre care fiecare stat membru al UE să decidă pentru sine, raportul a mers mult prea departe, declarând avortul ca pe un drept al omului.

Paradoxal, raportul făcea apel la o educație sexuală obligatorie în școala primară și a pus în discuție dreptul doctorilor de a refuza o intervenție abortivă pe baza conștiinciozității proprii.

A existat o puternică opoziție la acest raport mai ales cu grupul Nu pentru Estrela – Respectați subsidiaritatea (Estrela No – Respect Subsidiarity) care a atras pe Facebook, în numai 72 de ore, 4 300 de suporteri.

Grupul a contactat pe membrii parlamentului înainte ca aceștia să voteze iar aproape 200 de oameni din întreaga Uniune Europeană s-au aduna în fața sediului Parlamentului în timp ce dezbătarea avea loc, mulți dintre ei afișând pancarte cu Nu pentru Estrela.

Rețeaua de informare European Dignity Watch (Supravegherea demnității europene) este de părere ca acest proiect a fost un contraatac la inițiativa civilă numită Unul dintre noi (One of us), care milita pentru aplicarea unei recente decizii date de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, prin care se afirma că embrionul este începutul vieții umane.

Implementarea acestei decizii ar însemna zero fonduri din partea UE pentru cercetarea celulelor stem embrionare, pentru tratamentele in vitro care implică omorârea embrionilor sau pentru avort, de orice fel ar fi acesta.

Petiția aceasta a adunat până acum 1.89 milioane de semnături de pe întreg ținutul european.

Sophia Kuby, președintele European Dignity Watch, a afirmat că vocile tuturor cetățenilor care au semnat petiția au fost auzite și reprezentate în această zi în votul Parlamentului European.

Grupul pro-vita Precious Life a lăudat pe membrii Diane Dodds, de la partidul Democratic Unionist și pe Jim Nicholson, de la partidul Unionist Ulster pentru voturile lor de a trimite raportul Estrela înapoi în comisie.

Directorul executiv al Societății pentru protejarea copiilor nenăscuți, John Smeaton, a spus: Raportul Estrela reprezintă una dintre cele mai recente și concertate încercări de a pune Parlamentul European să-și depășească competența și să încerce să impună avortul către statele membre UE.

Respingerea de astăzi a raportului Estrela dovedește că rugăciunile grupărilor care militează pentru viața celor nenăscuți pot avea un impact pozitiv pe arena politică.

Traducere și adaptare: