Participare record la concursul „Sărbătoarea Învierii - Lumina sufletelor noastre“
Marţi, 10 mai, la Şcoala "B. P. Hasdeu" din Iaşi a avut loc jurizarea celor aproximativ 3.000 de lucrări înscrise în competiţia "Sărbătoarea Învierii - Lumina sufletelor noastre". Membrii comisiei de jurizare au apreciat în special creaţiile elevilor a căror expresivitate a scos în evidenţă bucuria Sf. Paşti şi tradiţiile strămoşeşti care au rezistat generaţiilor, iar acum sunt promovate de elevi în cadrul unor astfel de concursuri şcolare.
Şcoala "B. P. Hasdeu" din Iaşi, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Casa Corpului Didactic şi Palatul Copiilor au organizat în perioada Sf. Paşti Concursul Naţional de Creaţie Plastică şi Abilităţi Practico-Aplicative "Sărbătoarea Învierii - Lumina sufletelor noastre", bucuria organizatorilor fiind cu atât mai mare cu cât succesul competiţiei s-a oglindit nu doar în numărul record de participanţi din toată ţara, ci şi în calitatea lucrărilor.
"Am primit 3.000 de lucrări de la elevi din toate zonele ţării, coordonaţi de un număr de 400 de cadre didactice. Creaţiile copiilor, de la cei mici până la liceeni, sunt pline de expresivitate, denotă un real interes faţă de aceste discipline, mărturisindu-şi, totodată, credinţa ortodoxă", ne-a declarat d-na Adriana Nastasă, profesor de Religie la Şcoala "B. P. Hasdeu".
Competiţia, ajunsă la cea de-a doua ediţie, s-a derulat pe patru secţiuni, respectiv creaţie plastică clasică (desen, acuarelă, guaşă etc.); colaje simple sau mixte, felicitări, mici decoraţiuni; creaţie tehnico-informatică (desene pe calculator, creaţii PowerPoint) şi fotografie ce ilustrează Sfânta Sărbătoare sau activităţi educative legate de Sfânta Sărbătoare a Învierii. "Este un lucru benefic faptul că atât cadrele didactice, cât şi elevii răspund unor astfel de provocări şi cred că, în general, concursurile şcolare au o latură pozitivă în dezvoltarea personalităţii elevilor. Noi avem o colaborare foarte frumoasă şi cu preoţii din parohie, care îi sprijină pe elevi şi le ascultă problemele ori de câte ori merg să se mărturisească la Biserică. Aceşti copii sunt, cu adevărat, apropiaţi de Biserică", ne-a spus d-na Elisabeta Asăndulesei, director adjunct al Şcolii "B. P. Hasdeu" din Iaşi.
"Lucrările reflectă sufletul curat şi luminos al copiilor"
Clasificarea numeroaselor creaţii i-a pus într-o reală dificultate pe membrii comisiei de jurizare, însă fiecare dintre aceştia a încercat să fie obiectiv; chiar dacă tehnicile de lucru au fost diferite, ideile şi modul de redare au fost dintre cele mai diverse.
Prof. Gheorghe Gheorghiţă Vornicu, inspector de specialitate la disciplina Educaţie plastică, a trecut toate lucrările prin ochiul perfecţionist al artistului, surprinzând talentul autorului; alţi membri ai juriului au apreciat migala şi răbdarea de care au dat dovadă micii artişti preşcolari, introducerea în atmosfera de sărbătoare a Sf. Paşti cu ajutorul culorilor luminoase şi al elementelor religioase.
"La acest concurs, ajuns la a doua ediţie, s-au remarcat colegele noastre care predau Religia la această şcoală, respectiv doamnele Adriana Nastasă şi Ionela Costiniuc. Truda lor şi a tuturor organizatorilor a fost răsplătită pe deplin de desenele prezentate, care au fost foarte diferite atât sub aspectul tehnicii de realizare artistică, cât şi din perspectiva în care au abordat tema propusă de organizatori. Aceste lucrări reflectă cu adevărat sufletul curat şi luminos al copiilor de orice vârstă", a subliniat pr. prof. Cristian Barnea, inspector la disciplina Religie în cadrul IŞJ Iaşi.
Importanţa parteneriatelor Biserică-Şcoală
Prezent la jurizarea creaţiilor artistice trimise de elevi din toată ţara, pr. prof. drd Bogdan Racu, coordonatorul Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, a subliniat că "atmosfera de Înviere" simţită şi în acest proiect derulat de Şcoala "B. P. Hasdeu" în parteneriat cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei "trebuie să devină o permanenţă în şcoala românească". "Când vrei să înveţi să te bucuri de sărbători, de familie, de viaţă, de cele mai multe ori închizi ochii şi încerci să trăieşti momentele pe care le aşterne viaţa în faţa ta, aşa cum o făceai odinioară, când erai copil. Şi, de multe ori, poate, chiar exclami: "Ce frumos era atunci!". Evenimentele erau aceleaşi, însă noi eram alţii. Tocmai pentru că ne-am schimbat şi nu mai percepem bucurie în fiecare eveniment, evenimente precum Concursul Naţional de Creaţie Plastică şi Abilităţi Plastico-Aplicative "Sărbătoarea Învierii - Lumina Sufletelor Noastre" ne invită şi ne învaţă să ne redescoperim pe noi înşine şi lumina din noi, pe care mai apoi s-o răspândim şi în jur", ne-a spus părintele consilier Bogdan Racu.