Participarea la recensământul din octombrie, obligatorie pentru cetăţeni
Persoanele care refuză să-i primească pe recenzori ar putea fi sancţionate cu amendă de la 1.500 de lei la 4.500 de lei.
Preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Vergil Voineagu, a declarat că participarea populaţiei la recensământul populaţiei şi al locuinţelor, din 20-31 octombrie, este obligatorie, iar cei care refuză să-i primească pe recenzori vor fi amendaţi. În acest sens, o iniţiativă legislativă a INS, ce urmează să fie dezbătută de Guvern săptămâna viitoare, prevede amenzi contravenţionale de la 1.500 de lei la 4.500 de lei, pentru refuzul de a oferi informaţii, şi de la 2 mii de lei la 5 mii de lei, pentru încălcarea confidenţialităţii de către cei care operează datele culese în urma recensământului. Potrivit preşedintelui INS, rezultatele acestui recensământ, primul de când România este în Uniunea Europeană, ar putea confirma tendinţa de scădere a numărului populaţiei României, ca urmare a natalităţii în scădere şi migraţiei.
Datele culese nu pot fi folosite în Justiţie sau la Fisc
Preşedintele Institutului Naţional de Statistică a subliniat caracterul confidenţial al datelor ce vor fi culese şi faptul că acestea nu pot fi folosite nici în Justiţie şi nici la Fisc, scopul lor fiind "cunoaşterea realităţii statistice şi nu a celei a indivizilor". "Recensământul populaţiei şi al locuinţelor, împreună cu cel agricol, ne va oferi o imagine mult mai realistă a transformărilor economice şi sociale din ultimul deceniu. Astfel, vor putea fi descrise tendinţele evoluţiei familiilor şi gospodăriilor, cum ar fi fenomenul de îmbătrânire a populaţiei, creşterea numărului gospodăriilor de persoane singure sau al familiilor monoparentale, statutul femeilor în cadrul familiei sau migraţia temporară la muncă în străinătate", a spus Vergil Voineagu. Şeful INS a mai subliniat că romii ar trebui să-şi asume apartenenţa etnică la recensământul populaţiei şi al locuinţelor din 20-31 octombrie, deoarece de estimarea cât mai corectă a numărului depinde cuantumul fondurilor europene care ar putea fi alocate pentru integrarea lor socială. În timp ce datele oficiale ale ultimului recensământ din 2002 indică 535.140 de romi, reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale susţin că în România ar fi 1,7-2 milioane de romi, diferenţa provenind din nedeclararea apartenenţei etnice.