“Particula lui Dumnezeu” ia premiul Nobel pentru Fizică
Belgianul Francois Englert şi scoţianul Peter Higgs au câştigat astăzi, 8 octombrie, Premiul Nobel pentru Fizică 2013 pentru descoperirea teoretică a necesităţii existenţei unei particule care să confere masă tuturor celorlalte particule subatomice, denumită "bosonul lui Higgs" sau "particula lui Dumnezeu", conform site-ului oficial al acestor distincții.
Belgianul François Englert şi britanicul Peter W. Higgs au fost recompensaţi pentru "descoperirea teoretică a mecanismului care contribuie la o mai bună înţelegere a originii masei particulelor subatomice, care a fost confirmată recent prin descoperirea acestei particule fundamentale prezise, realizată de experimentele ATLAS şi CMS cu ajutorul acceleratorului de particule (Large Hadron Collider) de la CERN". Englert și Higgs au teoretizat necesitatea existenței particulei lui Dumnezeu în anii '60 pentru a putea răspunde dilemei de ce materia are masă.
"Sunt copleşit de primirea acestui premiu şi doresc să mulţumesc Academiei Regale a Suediei", precizează Peter Higgs într-un comunicat dat publicităţii prin intermediul Universităţii din Edinburgh. "Sper că această recunoaştere a ştiinţei fundamentale să contribuie la creşterea atenţiei de care se bucură cercetarea pur teoretică", a mai adăugat el.
"Sunt fericit că premiul Nobel pentru Fizică din acest an a fost dedicat domeniului Fizicii particulelor", a comentat şi Directorul general al CERN, Rolf Heuer. El a precizat că descoperirea experimentală a bosonului lui Higgs, anul trecut, "marchează punctul culminant al mai multor decenii de eforturi intelectuale depuse de numeroşi oameni de ştiinţă din toate părţile lumii".
Identificarea acestei particule a necesitat munca unor echipe din care au făcut parte mii de cercetători care au examinat munţi de date obţinute din trilioane de coliziuni dintre protoni în cadrul celui mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC) de la CERN. Acest accelerator de particule produce energii similare celor existente într-un interval de timp infinitezimal, între 1 trilionime (o picosecundă, unde o picosecundă este pentru o secundă ceea ce o secundă este pentru o perioadă de 30 de ani) şi 2 trilionimi de secundă după momentul Big Bang-ului. Doar aproximativ o coliziune dintr-un trilion duce la apariţia unui boson al lui Higgs, condiţii în care cercetătorii de la CERN au avut nevoie de o perioadă considerabilă de timp după prima constatare experimentală a existenţei bosonului pentru a confirma că acesta este chiar "particule lui Dumnezeu".
În următoarele zilele vor fi anunţate premiile pentru chimie, literatură, pace şi economie.