Patimile și Învierea lui Hristos, în culori pe sticlă

Arhiepiscopia Iaşilor

Patimile și Învierea lui Hristos, în culori pe sticlă

În Săptămâna Patimilor, la Bi­serica „Sf. Prooroc Ilie“ din satul Re­diu Aldei, com. Aroneanu, ju­de­țul Iași, a fost vernisată o nouă ex­po­ziție de icoane pe sticlă (30 martie-12 aprilie 2010) realizate de e­le­vii Cercului „Micul iconar“. Sco­pul evenimentului a fost redarea prin culoare a mă­reției și iubirii jertfelnice ale lui Hris­tos, dra­matismul ultimei săptă­mâni a Postului Mare ce se pres­chim­bă, an de an, în bucuria și nădejdea vieții veșnice, prin Învie­rea Dom­nului și Mân­tui­torului nos­tru. Ele­vii au lucrat sub îndrumarea prof. Ștefania Borșieru.
Activitatea face parte din seria ex­pozițiilor propuse în cadrul Pro­iectului Școala Micilor Artiști, în parteneriat cu Asociația de In­te­res Comunitar Aroneanu, Organi­za­ția World Vision - Biroul zonal Iași și alte instituții din comuna Aroneanu.
Copiii au pictat icoanele: In­tra­rea triumfală în Ierusalim îna­inte de Patimile Sale (Dorofte Mă­dălina, cls. a IV-a), Spălarea picioarelor ucenicilor - pildă de smerenie dumnezeiască, dar și pre­figurare a Tainei Sfintei Spo­ve­danii (Radu Raluca, cls. I ); Ci­na cea de Taină - când Hristos a instituit Sf. Euharistie (Moroșanu Georgiana, cls. a IV-a), Sărutul Iu­dei sau trădarea Domnului de către ucenicul cel viclean (Mar­chi­tan Cosmin, cls. a IV-a ). Judecat și osândit la moarte, Domnul urcă Drumul Crucii (Gorea Georgiana, cls. a II-a), ca apoi să fie răstignit - Răstignirea Domnului (Vechiu Paula, cls. a IV-a), când întreaga creație s-a cutremurat, este coborât de pe Cruce - Coborârea Dom­­nului de pe Cruce (Burueană Mădălina, cls. a IV-a), cu multă durere și dragoste, și pus în mor­mânt - Punerea în mormânt (Pleș­­can Bianca, cls. a III-a), toate a­­ces­tea sunt momente de o mare în­căr­cătură duhovnicească. Micii iconari au mai zugrăvit în culori Po­gorârea la iad (Amarghioalei Gabriela, cls a VI-a) și mormântul gol găsit de Femeile mironosițe (Ni­­țelia Alina, cls. a III-a) ce ne a­mintesc de bucuria din dimineața Învierii.
Părinții, frații sau surorile, bu­nicii sau alte rude care au participat la slujba Deniilor au avut astfel posibilitatea de a cunoaște mai bine sau de a rememora eveni­men­­tele menționate mai sus ce fac parte din istoria mântuirii noas­tre din robia păcatului.