Patriarhia Ortodoxă Ecumenică recunoscută la nivel oficial ca... persoană juridică
Patriarhia Ortodoxă Ecumenică a sărbătorit încheierea cu succes a unei bătălii juridice cu statul turc.
Patriarhia Ortodoxă Ecumenică a sărbătorit, în primul rând, sărbătoarea Sfântului Andrei, Apostolul Constantinopolului, (zilele trecute n.n.), dar a marcat, de asemenea, încheierea cu succes a unei bătălii juridice cu statul turc, pe tema orfelinatului Büyükada. Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, după ce s-a întâlnit cu o delegație din partea Vaticanului, condusă de nou-numitul Cardinal Kurt Koch - noul președinte al Consiliului pentru Unitatea Creștinilor - și-a exprimat emoțiile într-un interviu pentru AsiaNews.
Patriarhia Ecumenica titlu de proprietate Orfelinat Buyukada 2010 "Astăzi este o zi mare pentru Marea noastră Biserică Mamă. Orfelinatul din Princes Island (Büyükada) ne-a fost retrocedat. Ceea ce am moștenit de la strămoșii noștri trebuia să ne fie returnat. Nu puteam tolera nedreptatea care ni s-a făcut. Mai întâi am apelat la instanțele judecătorești ale Turciei. Din moment ce aici am pierdut toate cazurile pe care le pornisem, am apelat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, care ne-a dat dreptate", a spus Patriarhul.
Implicațiile care apar în urma returnării către Patriarhie, prin "tapu" (titlu de proprietate), sunt extrem de importante. "Guvernul turc nu a declarat recurs împotriva hotărârii instanței, în schimb a dat startul procedurilor de retrocedare a orfelinatului", a spus Bartolomeu. "Vreau să subliniez că tapu-ul autorităților turce este emis pe numele Patriarhiei noastre, ca “Rum Patrikanesi“. Aceasta înseamnă nu numai retrocedarea orfelinatului, ci, de asemenea, recunoașterea oficială a Patriarhiei noastre ca persoană juridică. Este un pas pozitiv".
"Din această luptă a noastră trebuie să învățăm că niciodată nu trebuie să renunțăm la instrumentele spirituale și la încrederea în Providența Divină, care știe când și cum să depășim obstacolele umane și punctele lor slabe", a spus Patriarhul Ecumenic.
Ioannis Ktistakis, unul dintre avocații care a reprezentat Fener (Patriarhia) în acest caz, a vorbit tot pentru AsiaNews despre proces, după ce Patriarhul Ecumenic primise deja “tapu“-ul.
"Am luptat pentru restabilirea drepturilor civile în Turcia. Lupta noastră a fost în primul rând pentru drepturi, și numai în al doilea rând pentru un titlu de proprietate. Era vorba despre re-instituirea unor drepturi în această țară, ca și în orice altă țară, deoarece drepturile unei instituții vechi de secole, cum este Patriarhia Ecumenică, fuseseră încălcate".