Patriarhul Bartolomeu I, întruchiparea vie a Bisericii Ortodoxe Grecești din Constantinopol
"Patriarhul Bartolomeu I este întruchiparea vie a uneia dintre instituțiile cele mai vechi din lume - Biserica Ortodoxă Greacă din Constantinopol.
CNN (24 aug 2010): "Patriarhul Bartolomeu I este întruchiparea vie a uneia dintre instituțiile cele mai vechi din lume - Biserica Ortodoxă Greacă din Constantinopol.
Numai că el ar putea fi și ultimul care să își păstreze acest titlu în ceea ce pare astăzi a fi lumea modernă a Istanbulului, în seculara dar majoritar-musulmana Turcie".
"World's Untold Stories" a CNN a studiat diminuarea comunității ortodoxe grecești din Turcia și modul în care aceasta continuă să viețuiască.
"Patriarh în Constantinopol a existat de peste 14 secole, întrucât aici a fost capitala Bizanțului și Imperiul Roman de Răsărit, cu decizii peste Mediterana de Est și o mare parte din Orientul Mijlociu.
Dar, Bartolomeu, care acum a ajuns la vârsta de 70 de ani, poate deveni ultimul din seria celor 270 de episcopi din Constantinopol".
Guvernul turc refuză să recunoască titlul lui Bartolomeu, de "Patriarh Ecumenic".
"Cu 25 de ani în urmă, guvernul turc a închis seminarul în care clerul ortodox grec se instruia în mod tradițional. Grecii care nu dețin pașapoarte turcești sunt respinși de la funcția de cleric.
În loc să fie lider spiritual al credinței sale, Bartolomeu I a devenit mai mult un simbol al comunității în scădere a etnicilor greci care încă trăiesc în aceste zile în Istanbul."
"Acum sunt aproximativ 2.000 de etnici greci în Istanbul.
Membrii acestei ultime comunități ajung treptat la varste din ce în ce mai înaintate, insa țin cu tenacitate de bisericile și școlile strămoșilor lor, construite în ceea ce odată era capitala unui imperiu grec".
*Un articol publicat de CNN (24 aug 2010)