Patriarhul Ecumenic Bartolomeu se va întâlni cu Papa Francisc în perioada 24 -26 mai

Religia în lume

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu se va întâlni cu Papa Francisc în perioada 24 -26 mai

Nevoia iminentă a unei astfel de întâlniri a fost afirmată și în martie 2013 la înscăunarea Suveranului Pontif.

Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, se va întâlni cu Papa Francisc I în perioada 24 - 26 mai 2014 în Orașul Sfânt, Ierusalim.

Scopul imediat al acestei întâlniri este de a comemora aniversarea a cincizeci de ani de la întâlnirea predecesorilor lor, Papa Paul al VI-lea și Patriarhul Atenagora I. Atunci a fost prima dată în peste 500 de ani când un Patriarh Ecumenic s-a întâlnit cu un Papă al Romei. Această întâlnire istorică a dus la ridicarea anatemelor (7 decembrie 1965) care existau între cele două Biserici date reciproc cu aproape o mie de ani în urmă, în anul 1054.

Nevoia iminentă a unei astfel de întâlniri a fost afirmată și în martie 2013 la înscăunarea Suveranului Pontif. Într-o manifestare a iubirii creștine și a respectului reciproc, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a participat personal la înscăunarea Papei Francisc. Astfel, aceasta a fost prima dată înregistrată în istorie când un Primat al Constantinopolului participă la numirea Întâistătătorului Romei. În timpul acestor zile festive, acordul comemorării acestei aniversări remarcabile s-a născut în cadrul întâlnirii lor private.

Iată ce declară Sanctitatea Sa despre întâlnirea cu Papa Francisc din Ierusalim:

„Cu bucurie și un simț statornic al fraternității, așteptăm cu nerăbdare întâlnirea comemorativă cu prea iubitul nostru frate în Hristos, Sanctitatea Sa Papa Francis ce va avea loc mai târziu în acest an în Cetatea Sfântă de la Ierusalim. Această aniversare a cincizeci de ani de la  întâlnirea istorică dintre Papa Paul al VI-lea și predecesorul nostru memorabil, Patriarhul Atenagora, este o ocazie excepțională de a aprofunda legăturile frățești dintre Sfinții Apostoli Petru și Andrei, pentru că ei au fost întemeietorii ambelor Scaune. De aceea, urmând modelul Papei Paul al VI-lea și al Patriarhului Atenagora, ne exprimăm dorința de a întări relațiile dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă. În urmă cu două mii de ani, în Ierusalim a strălucit Lumina din Mormânt. Fie ca tot în Ierusalim să strălucească cu putere lumina păcii, a încrederii reciproce și a iubirii aproapelui, de dragul celor două Biserici ale noastre și de dragul lumii întregi.”

Traducere și adaptare: