Patru ore de educaţie fizică pe săptămână

Educaţie

Patru ore de educaţie fizică pe săptămână

Ministerul Educaţiei anunţă noi schimbări la nivelul planurilor cadru şi al programelor şcolare în învăţământul preuniversitar, una dintre cele mai importante fiind introducerea graduală, începând cu anul şcolar viitor, a unui număr de patru ore de educaţie fizică pe săptămână. Ministrul Remus Pricopie a mai anunţat că elevii claselor primare vor avea în programă mai multe ore de mişcare, dar şi ore de educaţie muzicală.

O dată cu schimbarea planurilor cadru în învăţământul preuniversitar, măsură ce va fi posibilă începând cu anul şcolar viitor, elevii se vor confrunta cu mai multe schimbări. Astfel, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că de anul viitor, începând cu clasele a V-a şi a IX-a, vor fi introduse gradual patru ore de educaţie fizică pe săptămână.

„Vom introduce gradual patru ore de educaţie fizică pe săptămână, pentru că, dacă mâine ar fi să facem patru ore de educaţie fizică pe săptămână, primii care ar avea dureri de cap ar fi domnul primar, domnul preşedinte al Consiliului Judeţean şi domnul inspector şcolar general, pentru că nu avem deocamdată spaţiile necesare. Ar fi şi o problemă de încadrare, pentru că nu avem suficienţi profesori. Va trebui încet, încet să îi recuperăm, pentru că profesori de educaţie fizică există. Deci, gradual, de la anul, de la a V-a, respectiv de la a IX-a, vom introduce patru ore de educaţie fizică“, a declarat Pricopie.

Ministrul a mai spus că se va face în aşa fel încât orele de educaţie fizică să fie cuplate două câte două. „Adică, nu se duce copilul de patru ori la educaţie fizică, ci se duce de două ori pe săptămână, mai ales că dintr-o oră de educaţie fizică nu foloseşti decât vreo 25 de minute. Pentru că un copil are nevoie să se dezbrace, să se încălzească, să înceapă exerciţiile, să se dezaburească, să se îmbrace şi să iasă pe uşă fără să răcească. Dacă vei cupla două ore, poţi să faci cam o oră şi zece minute educaţie fizică“, a mai spus ministrul.

Şi pe elevii şi dascălii claselor primare şi clasei pregătitoare îi vizează o modificare importantă la nivelul programelor cadru pentru clasele pregătitoare şi I-IV, majoritatea aducând noutăţi în ceea ce priveşte orele de educaţie fizică şi educaţie muzicală. „Programele cadru vor fi prezentate pentru dezbatere publică, printre noutăţi regăsindu-se două ore de educaţie muzicală şi mişcare pentru pregătitoare, clasa I şi clasa a II-a, pe lângă cele două ore de educaţie fizică. Apoi, pentru clasa a III-a şi a IV-a avem două ore de educaţie fizică, plus o oră de mişcare. Este vorba despre creşterea numărului de ore de mişcare, nu neapărat de educaţie fizică, pentru această grupă de vârstă“, a explicat Pricopie.

Ministrul Educaţiei a precizat că, pentru punerea în aplicare a acestui program cadru, dascălii vor fi instruiţi corespunzător şi vor avea modele de exerciţii uşoare pe tipuri de muzică, care se pretează pentru această grupă de vârstă.