Pelerinaj misionar închinat Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul
În parohia „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ din cartierul ieşean I. C. Brătianu - Bucium, Protopopiatul Iaşi 2, a avut loc sâmbătă, 23 iunie, un pelerinaj prilejuit de hramul sfântului lăcaş. La finalul Vecerniei unită cu Litia a fost lansată revista „Calea Domnului“.
Credincioşii din parohia ieşeană I. C. Brătianu - Bucium din Iaşi, dar şi din alte parohii ieşene s-au rugat împreună în număr mare în ajunul hramului Bisericii „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“. Slujba Vecerniei unită cu Litia a fost săvârşită de un sobor de preoţi. Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de absolvenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, dirijat de Sergiu Panaite. Spre finalul Vecerniei, în dangătul clopotelor şi în sunetul cântărilor religioase, a început procesiunea cu icoana Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. Pelerinajul a avut loc într-o atmosferă duhovnicească, pe parcurs fiind rostite ectenii şi rugăciuni spre slava lui Dumnezeu şi pentru folosul credincioşilor. „Este al doilea an când particip la hramul acestei biserici şi la pelerinaj. Nădăjduiesc în rugăciunile pe care Sfântul Ioan Botezătorul le înalţă înaintea lui Dumnezeu pentru cele de folos nouă“, a spus Maria, o credincioasă trecută de 70 de ani. Părintele paroh Aurel Mărgineanu a remarcat că pelerinajul reprezintă „o faptă a credinţei noastre“. „Dorim ca aceste fapte ale credinţei să vorbească despre folosul pe care Sfântul Ioan Botezătorul îl aduce lumii creştine prin rugăciunea şi prezenţa lui de-a dreapta tronului dumnezeirii. Pelerinajul cu icoana Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul are un caracter misionar în această parohie care construieşte biserica din zid şi cea din sufletele enoriaşilor“, a explicat pr. paroh Aurel Mărgineanu.
„Scopul vieţii de familie este acela de a avea copii“
Părintele Mihai Mărgineanu de la parohia Toma Cozma din Iaşi a adresat un cuvânt de învăţătură în care a explicat că Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel are în centru ziua de naştere a Sfântului Ioan Botezătorul. De asemenea, parohul de la Toma Cozma a menţionat modul în care este reprezentat Sfântul Ioan Botezătorul în iconografia Bisericii noastre. „Sfântul Ioan Botezătorul, dincolo de asprimea vieţii sale monahale, este un mare pedagog pentru tot cel ce voieşte să placă lui Dumnezeu. Sărbătoarea Sfântului Ioan de pe 24 iunie este excepţională, întrucât noi nu serbăm ziua de naştere a sfinţilor, ci sfârşitul vieţii acestora, care înseamnă naşterea pentru viaţa veşnică. Preotul Zaharia, cunoscând că soţia sa era stearpă, putea să dea carte de dezlegare, cum era rânduiala la evrei. Atunci când un om era nemulţumit pentru că nu avea copii cu soţia sa, putea să-i dea carte de dezlegare. Astfel, femeia putea să caute altă persoană cu care să aducă pe lume copii. Scopul vieţii de familie nu este acela de a fi fericit şi satisfăcut, ci de a avea copii. Am închis viaţa de familie în labirinul plăcerilor în care pierdem sensul cel mai important, acela de a avea copii. Privim copiii ca pe o povară şi ca pe o îngrijorare atunci când vin în familie. Familia creştină trebuie să aibă copii. Nu poate fi vorba de familie atunci când omul se închide în sine, într-o trăire egoistă a plăcerii“, a explicat pr. Mihai Mărgineanu.
Lansarea revistei parohiale
Părintele paroh Aurel Mărgineanu a mulţumit preoţilor şi credincioşilor pentru că au fost prezenţi în număr mare la slujba hramului şi a prezentat primul număr al revistei „Calea Domnului“, care abordează ca temă principală „Parohia - familia pregătită de Dumnezeu“. „Mulţumesc Bunului Dumnezeu pentru că am ajuns în faza aceasta de construcţie. De asemenea, mulţumesc Celui Preaînalt pentru că biserica vie, formată din credincioşii parohiei, prinde contur. Ne rugăm ca Dumnezeu să ne dăruiască putere, răbdare, credinţă şi dragoste pentru a putea împlini misiunea de a finaliza construcţia acestui sfânt lăcaş. În această seară (n.r. sâmbătă) ne-am gândit să medităm la tema «Parohia - familia pregătită de Dumnezeu» care este cuprinsă în primul număr al revistei «Calea Domnului». Familia de acasă are grijă de noi mai mult pentru viaţa trecătoare, însă parohia are în centrul ei lăcaşul de cult din zid şi biserica nevăzută a comuniunii credinţei. Familia creştină şi cea parohială au scopul de a ne orienta viaţa spre veşnicia existenţei noastre“, a subliniat pr. paroh Aurel Mărgineanu. Credincioşii au primit litie şi au fost unşi cu sfântul mir, apoi au participat la o agapă frăţească oferită de un grup de credincioase din parohie.