Pescarii din Deltă vor fi instruiţi în domeniul legislaţiei europene

Social

Pescarii din Deltă vor fi instruiţi în domeniul legislaţiei europene

    • Pescarii din Deltă vor fi instruiţi în domeniul legislaţiei europene
      Pescarii din Deltă vor fi instruiţi în domeniul legislaţiei europene

      Pescarii din Deltă vor fi instruiţi în domeniul legislaţiei europene

Federaţia Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD) a depus o cerere de finanţare pentru instruirea pescarilor din cadrul Rezervaţiei în domeniul legislaţiei europene referitoare la trasabilitatea capturilor de peşte, un plan privind îmbunătăţirea activităţii de pescuit în Deltă urmând să fie înaintat spre aprobare şi Uniunii Europene.

Conform proiectului FOPPDD depus spre finanţare la Autoritatea de Management a Programului Operaţional de Pescuit, 168 de pescari, membri ai Federaţiei, vor participa la cursuri acreditate de Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor, scopul proiectului fiind recunoaşterea calităţii capturilor din Rezervaţie.

"În domeniul nostru, trasabilitatea produsului piscicol este redusă, astfel că un lot de peşte ajuns pe piaţă poate fi uşor confundat cu unul importat, cu atât mai mult cu cât peşte din Grecia, Bulgaria, Italia, Ungaria, Slovacia şi nu numai se vinde sub denumirea de peşte din Deltă. Probleme ca cele cu care ne confruntăm noi acum au avut şi celelalte ţări membre UE", a declarat Dan Verbina, preşedintele FOPPDD.

Conform acestuia, trasabilitatea produselor piscicole din Rezervaţie este importantă atât pentru consumatori, cât şi pentru autorităţi, în condiţiile în care un lot de produse prezintă neconformităţi şi trebuie retras de pe piaţă.

"Printr-un proiect complementar acestuia, se vor monitoriza toate ambarcaţiunile din Delta Dunării, astfel că autorităţile vor şti cine, unde, când şi cât a pescuit în Rezervaţie. De ani buni, acest proiect a fost anunţat de autorităţi, dar până acum nu a fost pus în practică", a mai spus liderul pescarilor din Deltă.

Pe lângă acestea, FOPPDD doreşte să obţină şi eticheta de calitate pentru peştele din Rezervaţie, respectiv certificarea acestuia de către un organism independent recunoscut la nivel internaţional, Consiliul Conservării Marine, această atestare urmând să ofere garanţia unui pescuit durabil şi să creeze premisele folosirii unei etichete locale aplicabilă pe toate facturile cu care va pleca peştele din Deltă spre magazine.

"Avem, de asemenea, un plan de îmbunătăţire a activităţii de pescuit în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării care va fi transmis de către Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA) săptămâna aceasta Uniunii Europene", a menţionat preşedintele FOPPDD.

Proiectul depus de FOPPDD la AM POP a primit certificatul de calitate, urmează să fie semnat şi are o valoare totală de 1.283.403,68 lei, din care 149.227,68 lei reprezintă contribuţia proprie.

Până în prezent, doar ANPA a realizat un curs de instruire cu 100 de pescari din Delta Dunării, proiectul fiind finanţat prin POP şi având o valoare totală de 356.103,60 lei.

Şi Asociaţia de pescari Goloviţa din judeţul Tulcea a depus cerere de finanţare pentru instruirea a 50 de pescari, valoarea totală a proiectului care ar putea fi finanţat prin POP fiind de 245.002 lei. Din această sumă, 37.936 lei reprezintă contribuţia proprie.

FOPPDD are în componenţă 14 asociaţii de pescari şi două societăţi comerciale care nu sunt membre ale vreunei asociaţii, numărul total al pescarilor din Federaţie fiind, potrivit sursei citate, de 658, aproape 50% din pescarii care au primit autorizaţie anul acesta din partea Administraţiei Rezervaţiei pentru a-şi desfăşura activitatea.