"Pictori români în Franţa. Soleil de L'Est, 2009-2013", la ICR

Social

"Pictori români în Franţa. Soleil de L'Est, 2009-2013", la ICR

Expoziţia intitulată "Pictori români în Franţa. Soleil de L'Est, 2009 -2013", care cuprinde lucrări semnate de 29 de artişti contemporani din România, va putea fi vizitată în perioada 2 - 20 noiembrie la sediul Institutului Cultural Român.

Organizată în parteneriat cu ICR, expoziţia cuprinde lucrări create în Franţa de 29 de artişti contemporani din România, care au fost prezenţi, la invitaţia asociaţiei Soleil de l'Est, la reşedinţele de creaţie de la Briare şi Collioure: Jan Albu, Cornel Bârsan, Calin Beloescu, Cristina Ciobanu, Dan Cioca, Bogdana Contraş, Gelu Costea, Daniel Crăciun, Horia Cucerzan, Gabriela Culic, Aurel Dan, Radu Daranga, Ion Athanasiu-Delamare, Corneliu Drăgan-Târgovişte, Nicolae Găgeanu, Mihai Gavril, Ion Grigore, Dan Hatmanu, Lucian Liciu, Mirela Iordache, Nicolae Iorga, Mihaela Modâlcă, Costin Neamţu, Lisandru Neamţu, Vasile Pop-Negreşteanu, Vasile Tolan, Angela Tomaselli, Corneliu Vasilescu, Teodor Vescu şi Daniela Zbârcea.

Artiştii expozanţi fac parte din grupul de 51 pictori prezentaţi în albumul de pictură "Présences de la peinture contemporaine roumaine en France avec Soleil de l'Est entre 2009-2012", apărut la Editura ICR, care va fi lansat în cadrul expoziţiei, luni, 14 noiembrie.

Prefaţa albumului este semnată de Michel Gavaza, preşedintele asociaţiei Soleil de l'Est, care va fi prezent la lansare, iar textele însoţitoare îi aparţin lui Ciprian Radovan.

Editarea a fost finanţată de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Creată în anul 1994, Asociaţia Culturală Soleil de l'Est, cu sediul la Paris, are ca obiectiv dezvoltarea unor schimburi culturale între România şi ţări din Uniunea Europeană, în special cu Franţa şi Olanda, prin organizarea de expoziţii itinerante, conferinţe şi mese rotunde, ateliere de creaţie pentru artişti români, precum şi prin editarea unor albume de artă.

În cadrul reşedinţei de artişti, Soleil de l'Est a invitat în Franţa începând din anul 2001, pentru a participa la sejururi de creaţie şi documentare în renumite locuri ale culturii franceze, mai mult de o sută de pictori din Rusia, Polonia, Bulgaria, Kîrgîzstan şi îndeosebi din România.