Pietro Grasso, Președintele Senatului Italiei - Doctor Honoris Causa al Universității din București

Educaţie

Pietro Grasso, Președintele Senatului Italiei - Doctor Honoris Causa al Universității din București

    • Pietro Grasso, Președintele Senatului Italiei - Doctor Honoris Causa al Universității din București
      Pietro Grasoo, președintele Senatului Republicii Italiene

      Pietro Grasoo, președintele Senatului Republicii Italiene

Pietro Grasoo, președintele Senatului Republicii Italiene, a primit marți titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității din București, pentru meritele în confruntarea cu criminalitatea organizată din Italia, precum și în implicarea în adunările menite să amintească lumii victimele acestui fenomen social.

"Întreaga sa activitate s-a întemeiat pe convingerea că nimeni nu poate reuși de unul singur, că doar coagularea tuturor membrilor societății în jurul structurilor statului poate conduce la rezultatele așteptate. De aici și continua sa implicare în orice fel de adunare populară menită să amintească lumii victimele mafiei: pentru mulți este o simplă înșiruire de nume, pentru el, fiecărui nume i se alătură în mult prea multe cazuri un chip. Nu și-a pierdut nici măcar o singură clipă speranța că orice mașinărie a răului, prin urmare și mafia, poate fi destructurată și eliminată dacă nu mai este alimentată cu destine noi", a spus Roxana Utale, prodecanul Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București.

La rândul său, Pietro Grasso, a mărturisit că este o "adevărată plăcere" să primească distincția de Doctor Honoris Causa.

"Pentru mine este o adevărată plăcere să primesc titlul de Doctor Honoris Causa în universitatea dumneavoastră prestigioasă și sunt fericit să mă consider începând de astăzi un student, deși nu mai sunt tânăr, ca mulți dintre cei pe care îi văd în rândul dvs.", a declarat Pietro Grasso.

Acesta a mai precizat că și-a dedicat 43 de ani din viață magistraturii, încercând astfel să atingă adevărul, legalitatea, să protejeze și să contribuie la realizarea drepturilor persoanelor.

"Sunt utopii la care mă gândeam în sinea mea în tinerețe și pentru care intenționez acum să mă implic și în funcția mea politică de președinte al Senatului italian. Viitorul țărilor noastre și al UE va depinde de capacitatea pe care o vom avea de a crede în realizarea deplină și completă a utopiei europene a unui continent care să fie sinonim cu pacea, ospitalitatea, drepturile și respectul demnității umane. Acesta este angajamentul meu, aceasta este speranța mea", a menționat președintele Senatului Republicii Italiene.

*****

Cariera de magistrat a lui Pietro Grasso a început în 1969 la Barrafranca, în provincia Enna și a continuat în Palermo în 1972. Aici s-a ocupat de infracțiuni săvârșite împotriva administrației publice și de criminalitate organizată.

În 1980 a condus investigaţia asasinării Preşedintelui Regiunii Sicilia, Piersanti Mattarella. În 1985 este numit judecător în Maxiprocesul Cosa Nostra, rezultatul investigaţiilor echipei antimafia, şi este însărcinat cu redactarea sentinţei care va avea în jur de 7000 de pagini pentru cei 475 de inculpaţi. Acea sentinţă stabileşte în mod cert existenţa, negată încă de multă lume, a mafiei şi vulnerabilitatea acesteia. În 1989 numirea în funcţia de consultant al Comisiei parlamentare antimafie, prezidată înainte de către Gerardo Chiaromonte şi mai apoi de Luciano Violante.

Giovanni Falcone, numit între timp Director al Direcţiei de afaceri penale a Ministerului de justiţie, îi cere să i se alăture ca şi consilier în mai 1991, și încep elaborarea unor noi proiecte şi strategii de coordonare a activităţii judiciare împotriva criminalităţii organizate, acesta fiind  momentul în care se ia decizia înfiinţării Procuraturii naţionale antimafia, a Direcţiilor judeţene şi a Direcţiei de investigaţii antimafia.

În 1999 se întoarce la Palermo în funcţia de Procurator Şef al Republicii. Va ocupa această funcţie până în 2005.

În 2005 a fost numit în fruntea Procuraturii naționale antimafie iar în 2010 a fost votat în unanimitate și pentru cel de-al doilea mandat.

Înainte de terminarea celui de-al doilea mandat de procurator național antimafie, a demisionat din magistratură pentru a aduce în plan politic experiența acumulată cu scopul de a relansa subiecte importante precum situația închisorilor, lupta împotriva criminalității organizate, apărarea legii, siguranța cetățenilor și reforma Justiției.

Pe 16 martie 2013 a fost ales președinte al Senatului Republicii Italiene.

Este realizatorul emisiunii de televiziune "Lecții despre Mafia" și s-a implicat în proiectul "Reîncepe viitorul" și a propus o platformă pentru justiție.