Potire şi chivote vândute la licitaţie în Anglia
Călugării de la Mănăstirea Ramsgate din Marea Britanie au hotărât să scoată la licitaţie o serie de artefacte religioase de mare valoare istorică şi culturală.
În această săptămână, jurnalul „The Catholic Herald” a anunţat această decizie a conducerii mănăstirii. Această mănăstire care aparţine de Ordinul Benedictin are 11 monahi. Decizia a adus consternare printre mulţi catolici britanici. Astfel, Lord Deben (pe numele său adevărat John Gummer), unul dintre jurnaliştii de la Herald, a criticat dur această decizie: „Ceea ce a şocat pe mulţi din lumea catolică este că sunt puse pe piaţa seculară vase sacre făcute pentru mănăstire şi care au fost donate de generaţii de credincioşi. Astfel, potirele care vor fi vândute au aparţinut multor generaţii de stareţi şi sunt inscripţionate cu numele ctitorilor”.
Într-adevăr, folosirea seculară şi vinderea pe piaţa de antichităţi a unor vase sfinte, care au fost folosite numai de către Biserică, este problematică. Jurnaliştii britanici nu ezită să compare acest gest cu cel al împăratului Belsatar, care a poruncit să se bea din vasele sfinte ale Templului (Daniel 5, 2).
„Este un exemplu năucitor de impietate. Este scris în licitaţie că sunt farfurii de argint şi vase, însă ele sunt sfinte vase pentru Euharistie”, spune Lord Deben. De asemenea la licitaţie vor fi vândute candele cu însemne benedictine, relicvarii şi chivote, vase de tămâie, laolaltă cu trofee sportive, cupe şi scuturi.
„Cel mai scandalos este faptul că sunt potire şi discuri pentru Liturghie. În ele a fost Sângele Mielului lui Dumnezeu” adaugă acesta.
„Ce exemplu de secularizare mai şocant decât acesta?" conchide autorul eseului.
Într-un articol de ultimă oră (14 februarie 14.00), Arhiepiscopia de Southwark a declarat că a decis să cumpere aceste artefacte inestimabile, care vor fi retrase din licitaţie şi apoi donate unei catedrale catolice din Marea Britanie.
Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati