Premiul Nobel pentru economie a fost căștigat de trei profesori americani

Social

Premiul Nobel pentru economie a fost căștigat de trei profesori americani

Premiul Nobel pentru economie pe anul 2013 a fost atribuit luni profesorilor americani Eugene F. Fama de 74 de ani, Lars Peter Hansen de 60 de ani (Universitatea din Chicago) şi Robert J. Shiller de 67 de ani (Universitatea Yale), pentru lucrările lor în domeniul analizei preţurilor pe pieţele financiare, a anunţat la Stockholm, Comitetul Nobel.

Cei trei economiști americani au fost recompensaţi de Academia Regală de Ştiinţe din Suedia cu "Premiul Băncii Suediei în ştiinţe economice în memoria lui Alfred Nobel", după cum este numele oficial al premiului, şi opt milioane de coroane (1,2 milioane de dolari) pentru cercetări care au îmbunătăţit prognoza privind preţurile activelor pe termen lung şi au ajutat la apariţia indicelui pentru fonduri pe pieţele bursiere.

"Nu există nicio modalitate de a anticipa preţurile acţiunilor şi obligaţiunlor pentru următoarele câteva zile sau săptămâni. Dar este posibil să fie previzionată direcţia largă a acestor preţuri pe perioade mai îndelungate, precum următorii 3-5 ani. Aceste cercetări au fost făcute şi analizate de laureaţii de anul acesta", se arată în comunicatul de presă al Comitetului Nobel.

Eugene Fama şi câţiva colaboratori au început încă din anii '60 să demonstreze că preţurile acţiunilor sunt aproape imposibil de anticipat pe termen scurt, iar piaţa se adaptează rapid la informaţii nou apărute. Aceste concluzii au avut un impact semnificativ asupra cercetării care a urmat în domeniu şi a schimbat practicile din pieţe, unul dintre cele mai vizibile efecte fiind apariţia fondurilor mutuale adaptate la evoluţia componentelor indicilor bursieri, se mai arată în comunicat.

"Evoluţia preţurilor activelor este extrem de importantă în adoptarea deciziilor referitoare la economii, cumpărarea de locuinţe şi politica economică naţională. O evaluare greşită a activelor poate contribui la crizele financiare şi, aşa cum a arătat recenta recesiune globală, astfel de crize pot afecta întreaga economie", a adăugat Comitetul Nobel.

La începutul anilor '80, Robert Shiller a demonstrat că, deşi preţurile acţiunlor, obligaţiunilor şi ale altor active financiare sunt aproape imposibil de anticipat pe termen scurt, proiecţiile pe perioade mai îndelungate sunt posibile. Lars Peter Hansen a dezvoltat o metodă statistică potrivită pentru testarea teoriilor raţionale asupra preţurilor activelor, contribuind la înţelegerea comportamentului investitorilor.

Cei trei economişti au pus bazele explicării evoluţiei preţurilor activelor, în funcţie de variaţia riscului şi a atitudinii faţă de risc, precondiţionări comportamentale şi tensiuni în piaţă.

Odată cu atribuirea premiului pentru Economie se încheie sezonul 2013 al Premiilor Nobel.

*****

Anul trecut, Premiul Nobelul pentru Economie a fost primit tot de doi cercetători americani: Alvin Roth şi Lloyd Shapley pentru teoria alocărilor stabile şi designul pieţei. De altfel, economişti americani sunt mari câştigători ai Premiilor Nobel pentru Economie. În ultimii zece ani, 17 laureaţi din 20 au fost americani.

Printre laureaţii premiului Nobel pentru ştiinţe economice se numără Milton Friedman, Amartya Sen, James Tobin, Paul Krugman, Robert Solow sau Friedrich August von Hayek.

Premiul Nobel pentru economie a fost instituit în anul 1968 de către Banca Centrală a Suediei şi a fost decernat pentru prima dată în 1969. Premiul este finanţat de Banca Centrală a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanţate de Fundaţia Nobel.