Preot catolic misionar executat de islamişti în Siria

Religia în lume

Preot catolic misionar executat de islamişti în Siria

Părintele Frans Van der Lugt, unul dintre preoţii misionari din Siria cunoscut în întreaga lume, a fost ucis de către islamişti în oraşul Homs.

Preotul catolic era iezuit, avea 75 de ani şi era de 50 de ani în Siria. Într-o declaraţie de presă, Curia Provinciilor din Orientul Mijlociu şi Maghreb a recunoscut că preotul a fost răpit de către oameni înarmaţi care l-au bătut crunt şi apoi l-au executat cu două gloanţe în cap, în faţa reşedinţei iezuite din Homs.

Această reşedinţă devenise un refugiu pentru o mare mulţime de oameni care rămăseseră fără case şi fără hrană, în urma războiului din zonă. Era singurul loc unde puteau primi mâncare şi apă de la călugării de acolo. Părintele stabilise acolo o misiune de ajutorare gratuită a oamenilor fără de casă cu alimente, adăpost, apă şi medicamente. Sute de oameni veneau la reşedinţa iezuită de la Homs pentru a primi ajutor.

În februarie, Agenţia AsiaNews a publicat apelul acestui preot în numele oamenilor din Homs, care suferă cumplit de foame şi frică din cauza miilor de bombe, proiectile, dar şi din cauza raidurilor rebelilor islamişti şi lipsei de medicamente. După doi ani de război, islamiştii din Homs şi-au atins ţelul, din 66.000 de creştini care locuiau acolo de secole, au mai rămas doar 66, afirmase în februarie preotul Van der Lugt.

Părintele, în schimb, n-a încercat niciodată să părăsească oraşul Homs. Într-un interviu de acum două luni, el a spus: “Poporul sirian mi-a dăruit mie atât de mult, atât de multă bunătate, inspiraţie şi tot ceea ce au. Dacă poporul sirian suferă acum, vreau să simt şi eu suferinţa lui”. Motivele execuţiei rămân neclare, însă unii cred că islamiştii l-au ucis pentru că ajuta foarte mult creştinii din Homs, acolo unde rebelii intenţionează să extermine numele de creştin.

Preotul a venit în Siria în 1966, după ce a studiat araba doi ani în Liban. El a rămas în Homs, chiar şi după ce un armistiţiu a permis civililor să plece. El a publicat pe internet mai multe filme şi documentare în care a arătat situaţia dramatică din Siria.

El spunea, într-unul dintre ele: “Noi, creştini şi musulmani, trăim în suferinţă şi în condiţii dureroase; noi în special suferim de foame. Noi iubim viaţa şi nu vrem să murim înecaţi într-un ocean de moarte şi de suferinţă. Moartea de foame este mai dureroasă decât moartea din cauza armelor chimice”.

Traducere și adaptare: