Preoţii Spiridon Lucanu şi Arghir Popa au luat calea veşniciei

Arhiepiscopia Iaşilor

Preoţii Spiridon Lucanu şi Arghir Popa au luat calea veşniciei

Doi slujitori ai sfintelor altare au plecat la Domnul în această săptămână. Ieri-dimineaţă, pr. Spiridon Lucanu, fost paroh în Sabasa, Protopopiatul Ceahlău, a luat calea veşniciei. Joi a fost înmormântat în parohia Fântânele, Protopopiatul Paşcani, părintele Arghir Popa.

Părintele Spiridon Lucanu, fost paroh al parohiei Sabasa-Borca, Protopopiatul Ceahlău, a plecat ieri-dimineaţă la Domnul, după o lungă suferinţă. Slujba Înmormântării va avea loc mâine la ora 13:30 în Biserica "Sfântul Ierarh Spiridon" din Sabasa-Borca. Părintele Spiridon Lucanu s-a născut pe 11 februarie 1950 în localitatea Mălini, judeţul Suceava, din părinţii Dumitru şi Catrina Lucanu. În familie au fost zece fraţi (şapte fete şi trei băieţi). Între anii 1965 şi 1970 a absolvit Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamţ, iar în toamna anului 1970 s-a înscris la Institutul Teologic de Grad Universitar Bucureşti pe care l-a absolvit în 1974. În data de 15 septembrie 1971 s-a căsătorit cu Gheorgheta Maftei, cu care a avut trei fete: Lucia (economist), Gabriela (profesoară) şi Teodora (profesoară). Pe 2 februarie 1972 a fost hirotonit diacon de către către vrednicul de pomenire patriarh Iustin Moisescu, pe vremea când păstorea ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În luna februarie a anului 1972 a fost hirotonit preot de către vrednicul de pomenire episcop Irineu Crăciunaş pe seama parohiei Pârâul-Cârjei - Borca din judeţul Neamţ, iar pe 1 aprilie 1977 a fost transferat la parohia Sabasa-Borca, judeţul Neamţ. "Încă de la numirea sa în noua parohie, s-a implicat în primul rând în reparaţia şi consolidarea bisericii parohiale cu hramul "Sfântul Dimitrie". Tot în această perioadă a reparat şi dotat casa parohială cu cele necesare, implicându-se alături de enoriaşi la reparaţia drumului din centrul comunei Borca spre biserică", a spus pr. Mihai Damian, protopop al Protopopiatului Ceahlău. Pe 9 martie 1998, cu aprobarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, s-a pus piatra de temelie şi s-a sfinţit locul pentru construcţia noii biserici din Sabasa, fiind ales ocrotitor Sfântul Ierarh Spiridon. Lucrările au început în luna iunie a anului 1998, iar sfinţirea sfântului lăcaş a fost oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pe 30 mai 2010. "Dacă la primirea transferului de la parohia Pârâul-Cârjei la parohia Sabasa foştii enoriaşi l-au regretat, în momentul de faţă enoriaşii parohiei Sabasa sunt în doliu fiindcă, după o activitate de 34 de ani şi 3 luni, se despart de păstorul, slujitorul şi duhovnicul lor. Atât în parohie, cât şi faţă de colegii preoţi ai Protopopiatului Ceahlău a avut o comportare demnă, ştiind să fie apropiat, să impună respect şi să fie respectat atunci când a trebuit", a mărturisit părintele protopop.

"Era apicultor, iar mierea o dăruia de multe ori prietenilor şi bolnavilor"

La Biserica "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din parohia Fântânele, Protopopiatul Paşcani, a avut loc joi, 7 iulie, slujba Înmormântării părintelui Arghir Popa. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi din care au făcut parte pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani, şi pr. Constantin Patrolea, protopop al Protopopiatului Fălticeni.

Părintele Arghir Popa s-a născut pe 13 februarie 1919 în satul Nigoteşti, comuna Vadul Moldovei, judeţul Suceava. A crescut în spiritul credinţei ortodoxe autentice, tatăl fiind cântăreţ la biserică. A început cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Galaţi şi le-a continuat la Iaşi, apoi s-a înscris la Facultatea de Teologie de la Cernăuţi. În anul 1942, pr. Arghir Popa a primit Taina Hirotoniei pe seama parohiei Gura Bâdiliţei-Criveşti din Protopopiatul Paşcani. "Anii grei ai războiului l-au expus unor încercări deosebite. Atunci când frontul s-a întors dinspre Răsărit, aici, în zona Paşcani, au fost unele din punctele de rezistenţă ale războiului germano-sovietic, cu implicaţiile Armatei Române. Aici au căzut mulţi soldaţi sovietici, germani şi români. Deşi zona a fost în general evacuată, părintele Arghir a rămas în parohie pentru a purta de grijă credincioşilor bătrâni şi pentru a înmormânta sute de soldaţi care au căzut pe front. S-a transferat apoi în parohia Nigoteşti, impunându-se prin ţinuta morală, duhovnicească şi prin pregătirea teologică. S-a pensionat la vârsta de 62 de ani, retrăgându-se împreună cu soţia în municipiul Paşcani. Era un apicultor desăvârşit, iar mierea pe care o pregătea o dăruia de multe ori prietenilor şi bolnavilor", a relatat pr. protopop Pavel Postolachi.