Preoţii sunt îndemnaţi să intensifice programul liturgic în Postul Mare

Religia în lume

Preoţii sunt îndemnaţi să intensifice programul liturgic în Postul Mare

La sediile protopopiatelor Iași 1, Iași 2, Piatra Neamț, Târgu Neamț, Vaslui și Fălciu au avut loc ieri, 23 februarie 2010, întrunirile lunare cu preoții.
Preoții din Protopopiatul Iași 1 s-au reunit ieri în ședința lunară. Pr. Mihai Zvorăște de la parohia Hărpășești a prezentat tema „Importanța Sfintelor Sinoade în viața Bisericii și în fixarea dogmelor de credință ortodoxă“. După cum ne-a relatat pr. Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iași 1, în partea a doua a conferinței au fost prezentate informările de la Centrul Eparhial Iași, dar au fost discutate și probleme administrative ale parohiilor din protopopiat.
La sediul Protopopiatului Iași 2 s-a desfășurat ieri consfătuirea lunară cu preoții, în debutul căreia pr. Merișescu Victor, de la parohia Dumitreștii Gălății, a susținut tema „Triodul - pregătirea creștinului pentru lumina Învierii lui Hristos“. Pr. Vilie Doroșincă, protoiereul Protopopiatului Iași 2, a recomandat preoților să intensifice viața liturgică în parohii în perioada postului. Lct. col. Tudorache Mihai și lct. Olăeru Cătălin de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Iași au prezentat dispoziții generale de prevenire a incendiilor.
Părintele Mihai Lungu de la parohia Toșorog a prezentat, la conferința preoților din Protopopiatul Piatra Neamț, tema „Simbolul ortodox de credință din perspectiva istorică“. „Au urmat discuții cu privire la îndeplinirea unor măsuri și îndatoriri administrative, precum și analizarea diferitelor aspecte legate de îmbunătățirea și intensificarea activității liturgice și pastorale în perioada Postului Mare“, a afirmat pr. Dumitru Ailincăi, protoiereul Protopopiatului Piatra Neamț.
La sediul Protopopiatului Târgu Neamț a avut loc, ieri, întrunirea lunară cu preoții. Tema „Postul și importanța lui“ a fost susținută de pr. Petru Mihalache de la parohia Davideni. „Referatul a fost bine documentat și axat pe învățătura Sfintei Scripturi, dar și pe îndemnul Sfinților Părinți cu privire la importanța și folosul postului. Perioada postului a fost asemănată cu un munte spiritual, iar creștinul - cu alpinistul care dorește să urce pe această înălțime spirituală“, a relatat pr. Ioan Dogariu, protoiereul Protopopiatului Târgu Neamț.
Tot ieri s-a desfășurat ședința preoților din Protopopiatul Vaslui, în cadrul căreia pr. Marius Oatu de la parohia Viișoara a expus un referat legat de Anul omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești. În continuare, s-a discutat despre situația inventarelor la biserici, despre prevenirea incendiilor și despre asigurarea sfintelor lăcașuri împotriva efracțiilor. „Prin grija PS Corneliu, Episcopul Hușilor, fiecare parohie a primit o trusă de botez din inox. Pe parcurs, vom vedea care este necesarul de obiecte de cult“, a declarat pr. Vasile Pârcălabu, protopopul Protoieriei Vaslui.
La conferința preoților din Protopopiatul Fălciu, pr. Dan Bănică de la parohia Vetrișoaia 1 a prezentat tema „Taina Sfintei Spovedanii, mijloc de înnoire și tămăduire“, iar pr. Vasile Manrea de la parohia Vetrișoaia 2 a vorbit despre „Taina Sfintei Împărtășanii - mijloc de unire cu Dumnezeu“. După cum ne-a spus pr. Ioan Petru, protoiereul Protopopiatului Fălciu, ambii părinți au accentuat partea practică, mijloacele și metodele de pastorație prin intermediul celor două taine.