Prevalența neuropatiei diabetice este de aproximativ 20% în România
Prevalența neuropatiei diabetice (forma dureroasă) este de aproximativ 20% în România, ceea ce înseamnă că unul din cinci pacienți cu diabet zaharat are probleme care îi afectează prin durere viața de zi cu zi, amorțeli ale picioarelor sau prin anestezii, a declarat joi președintele Societății de Neuropatie Diabetică, conf. dr. Ioan Vereșiu.
"Neuropatia diabetică și piciorul diabetic sunt două complicații cronice ale pacienților cu diabet care se disting prin frecvență și prin handicapul pe care îl produc. La noi în țară, ca de altfel în majoritatea țărilor din Europa, sunt studii care s-au făcut și în Europa Centrală și Est Europeană, prevalența neuropatiei, forma zisă dureroasă, este de aproximativ 20%, ceea ce înseamnă că unul din cinci pacienți cu diabet zaharat are probleme care îi afectează viața de zi cu zi prin durere, amorțeli ale picioarelor sau prin anestezii", a declarat conf. dr. Ioan Vereșiu.
Acesta a explicat că, în urma evaluărilor efectuate la nivel național, se fac în jur de 2.300 de amputații.
"Am făcut recent o evaluare la nivel național a amputațiilor efectuate în perioada 1998-2004 și am constatat că se fac în medie cam 2.300 de amputații la nivelul țării. Ceea ce înseamnă o amputație la fiecare oră, asta înseamnă că suntem una dintre țările cu frecvență mare a acestei complicații a diabetului zaharat care este generatoare de handicap major", a arătat Vereșiu.
Potrivit acestuia, o mare parte din măsurile de prevenire îi revin pacientului, care ar trebui să solicite consultul medical ori de câte ori are senzații neobișnuite la nivelul picioarelor, să deprindă acele proceduri aparent simple, dar care dacă nu sunt aplicate sistematic duc la creșterea riscului de amputații. Și anume, să își inspecteze picioarele, să își aleagă încălțămintea potrivită conform sfatului pe care trebuie să îl primească de la medici, să apeleze la serviciile de îngrijire ori de câte ori apare o leziune chiar banală, cum ar fi rosăturile de pantof.
Dr.Ioan Vereșiu a mai precizat că riscul ca descendenții familiilor în care ambii părinți au diabet zaharat să moștenească boala crește până la 80%, iar această predispoziție poate fi contracarată printr-un stil de viață sănătos.
"Dacă vorbim de cea mai răspândită formă de diabet — diabetul zaharat de tip II—, dacă ambii părinți sunt diabetici, riscul ca descendenții să aibă diabet crește până la 80%. Este o boală cu o agregare familială foarte evidentă. Este mai puțin evident acest lucru în cazul diabetului de tip I, cel pe care îl fac tinerii și copii, însă la diabetul de tip II această predispoziție genetică poate fi contracarată prin ceea ce se cheamă stilul de viață sănătos, cât mai devreme, de la vârsta copilăriei — însemnând un control atent al greutății", a adăugat președintele Societății de Neuropatie Diabetică.