„Prezenţa părinţilor şi a copiilor împreună la sfintele slujbe întăreşte familia creştină“
În Arhiepiscopia Iaşilor au avut loc marţi, 20 noiembrie 2012, întruniri preoţeşti în protopopiatele Piatra Neamţ, Roznov şi Ceahlău. Referatele susţinute au fost dedicate Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor, dar şi altor probleme actuale.
La sediul Protopopiatului Piatra Neamţ a avut loc marţi, 20 noiembrie, întrunirea lunară cu preoţii. Referatul cu tema „Misiunea preotului din spital şi conlucrarea lui cu medicul pentru îngrijirea bolnavilor“ a fost expus de pr. Iustin Capşa de la parohia Sarata. „Părintele Iustin Capşa a fost timp de câţiva ani preot misionar de spital în Craiova. Experienţa din spital s-a potrivit foarte frumos cu tema prezentată. Părinţii din protopopiatul nostru au luat cuvântul pe marginea referatului, unii dintre ei împărtăşind din experienţa lor, în ceea ce priveşte prezenţa în spital“, a spus pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ. În continuare, pr. Ciprian Timofte, secretar al Protopopiatului Piatra Neamţ, a prezentat mai multe hotărâri venite de la Centrul eparhial Iaşi.
Tot marţi, 20 noiembrie, s-a derulat conferinţa lunară a preoţilor Protopopiatului Roznov. Părintele Adrian Huştiu, de la parohia Mastacăn II, a prezentat referatul „Responsabilitatea preotului cu privire la cercetarea bolnavilor şi muribunzilor şi la administrarea în timp util a Tainei Sfântului Maslu“. În continuare s-a discutat despre securitatea muncii, astfel încât activitatea de la parohii să se desfăşoare conform legislaţiei în vigoare. După cum ne-a relatat pr. Vasile Ţoc, protopop al Protopopiatului Roznov, preoţii au vorbit şi despre inventarierea bunurilor la parohii.
Secularizarea îl înlătură pe om de Dumnezeu
Preoţii Protopopiatului Ceahlău s-au întâlnit în urmă cu două zile în şedinţa lunară. Referatul cu tema „Familia şi societatea într-o lume secularizată - situaţia demografică“ a fost pregătit de pr. Costel Ştefan de la parohia Călugăreni. „Părintele Costel Ştefan a remarcat faptul că familia este instituţia întemeiată de Însuşi Dumnezeu. Secularizarea îl deturnează pe om de la scopul lui principal de a fi alături de Dumnezeu. S-a vorbit despre fenomenul migraţiei şi despre copiii care rămân adesea în grija rudelor. Deşi acestor copii nu le lipseşte nimic, totuşi ei au nevoie de dragostea părinţilor plecaţi la muncă în străinătate. S-a mai făcut referire la mijloacele prin care mass-media caută să dezbine familia. După expunerea referatului, preoţii au purtat discuţii referitoare la educaţia şi creşterea copiilor. De asemenea, s-a accentuat faptul că prezenţa părinţilor şi a copiilor împreună la sfintele slujbe întăreşte familia creştină“, a relatat pr. Mihai Damian, protopop al Protopopiatului Ceahlău. În partea a doua a şedinţei s-a discutat despre inventarierea bunurilor la parohii şi despre recensământul familiilor din fiecare parohie. „Totodată s-au prezentat noile adrese cu privire la normele PSI de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţe Neamţ. Preoţii au fost îndemnaţi să se pregătească pentru perioada de iarnă, astfel încât să se prevină încendiile. Cu acest prilej, părintele Andrei Fabian de la parohia «Pogorârea Sfântului Duh» - Ceahlău a fost desemnat să se ocupe de normele PSI şi de securitatea muncii în protopopiatul nostru“, a adăugat pr. protopop Mihai Damian.
Luni, 19 noiembrie, 2012, a avut loc şedinţa preoţilor Protopopiatului Săveni, în cadrul căreia pr. Mihai Tănase de la parohia Ripiceni a susţinut referatul „Descoperiri ale ştiinţei care ajută în mărturisirea creştină“.