Prima Biblie creștină ilustrată a fost descoperită în Etiopia
Cea mai veche carte creștină ilustrată a fost salvată de o organizație caritabilă britanică, ce a identificat-o în posesia unei izolate mănăstiri etiopiene.
Cea mai veche carte creștină ilustrată a fost salvată de o organizație caritabilă britanică, ce a identificat-o în posesia unei izolate mănăstiri etiopiene.
Incredibila Evanghelie Garima este denumită dupa un călugar care a sosit în țara africană în secolul al cincilea și care ar fi copiat întreaga scriere în numai o zi. Deosebit ilustrate, culorile reprezentărilor grafice sunt încă vii și, multumită Fondului Moștenirii Etiopiene, au fost conservate. Abba Garima a sosit din Constantinopol în 494 d.Ch., iar lengenda spune că a putut copia evangheliile în numai o zi, deoarece Dumnezeu a amânat apunerea Soarelui special pentru el.
Incredibila relicvă a fost păstrată de atunci la Mănăstirea Garima, în apropiere de Adwa, din regiunea etnica Tigray, aflată în nordul țării. Experții cred ca ar putea fi i cel mai vechi exemplu de carte ale cărei pagini originale sunt atașate copertelor originale. Evangheliile Garima au fost scrise pe piele de capră în vechiul dialect etiopian Ge'ez. Există două volume ce datează din aceeași perioadă, însă al doilea este scris diferit de primul. Ambele conțin însă ilustrații și cele patrul Evanghelii.
Se speră acum că "Biblia" va fi amplasată într-o structura muzeistică a mănăstirii, acolo unde să poată fi admirată de vizitatori. În Etiopia există multe relicve creștine, care pot fi însă descoperite numai prin excursii aventuroase, cu escaladări către mănăstirile izolate ale țării spre care nu există drumuri.