Primele rezultate vor fi afişate mâine

Educaţie

Primele rezultate vor fi afişate mâine

Absolvenţii de liceu au susţinut ieri ultima probă în cadrul examenului de bacalaureat, cea la alegere a profilului şi specializării. În judeţul Iaşi, cei 5.472 de candidaţi au susţinut examenul la 15 discipline. Potrivit metodologiei, primele rezultate vor fi afişate mâine, în prima parte a zilei.

Candidaţii la examenul de bacalaureat au susţinut ieri ultima probă, cea la alegere a profilului şi specializării. În judeţul Iaşi, cei 5.472 candidaţi au optat pentru susţinerea examenului la 15 discipline.

„La proba de astăzi, E(d), proba la alegere a profilului şi specializării, procentul de prezenţă a fost de 92%, 3 candidaţi fiind eliminaţi din examen pentru tentativă de fraudare a examenului, cu ajutorul telefonului mobil, la centrele de examen de la Grupul Şcolar «Radu Cernătescu», de la Colegiul «Gh. Asachi» şi de la Colegiul «Emil Racoviţ㻓, a spus prof. Sabina Manea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al judeţului Iaşi.

Subiectele au fost caracterizate ca fiind de nivel mediu, echilibrate şi clar formulate, astfel că, potrivit inspectorilor de specialitate, elevilor care au studiat pe parcursul celor patru ani de liceu şi s-au pregătit cu seriozitate pentru acest examen nu le-a fost greu să le rezolve şi, în final, să obţină note bune.

„La geografie, subiectele sunt clar formulate, în concordanţă cu programa şcolară în vigoare, având, în ansamblul lor, un nivel mediu de dificultate. Consider că elevii care au parcurs întreaga materie pot lua cu uşurinţă nota de trecere, iar cei care au atins nivelul corelaţiilor între fenomene geografice sau pot oferi anumite explicaţii cauzale, precum diferenţa termică a lunii ianuarie între Moscova şi Londra, metropole europene situate la latitudini comparabile, pot obţine nota maximă“, a declarat inspectorul de geografie, prof. Dr. Mihaela Lesenciuc. În ceea ce priveşte subiectele la disciplina informatică, acestea necesitau şi cunoştinţe temeinice de matematică. „Subiectele la disciplina informatică sunt de nivel mediu. Elevii care au studiat informatica pe parcursul celor 4 ani de liceu pot obţine cu uşurinţă note peste 7. Pentru note de 9 şi peste 9, elevilor le sunt necesare şi cunoştinţe  temeinice de matematică“, a declarat prof. Stelian Hadîmbu, inspector la disciplina informatică.