Principele Radu a participat la "Ziua Regalităţii" la Alba Iulia

Social

Principele Radu a participat la "Ziua Regalităţii" la Alba Iulia

    • Principele Radu a participat la "Ziua Regalităţii" la Alba Iulia
      Alteța Sa Regală, Principele Radu al României

      Alteța Sa Regală, Principele Radu al României

Principele Radu a participat la festivităţile organizate la împlinirea a 91 de ani de la încoronarea ca suverani ai României Mari a Regilor Ferdinand şi Maria, marţi, la Alba Iulia, de "Ziua Regalităţii", prilej cu care Liceul de Arte, o unitate şcolară reprezentativă pentru judeţul Alba, a primit numele de "Regina Maria".

În debutul manifestărilor de "Ziua Regalităţii", Principele Radu a fost prezent la Liceul de Arte, unde, în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene, a arhiepiscopului ortodox de Alba Iulia, ÎPS Irineu, a elevilor şi cadrelor didactice, dar şi a unor membri ai Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei, a înmânat acceptul Casei Regale pentru ca unitatea de învăţământ să primească numele de "Regina Maria".

"Aţi fost fost inspiraţi şi, într-un anume fel, vizionari să vă legaţi numele de una dintre cele mai durabile personalităţi din istoria noastră", le-a spus Principele Radu celor prezenţi, menţionând, totodată, că "nu a existat nici una din cele şapte arte care să fi scăpat atenţiei şi afecţiunii reginei României".

Gligor Udrea, directorul liceului, a afirmat că acest nume va fi purtat cu cinste de către elevii şi cadrele didactice de aici, unitate de învăţământ înfiinţată în urmă cu 23 de ani, perioadă în care au fost obţinute peste o mie de premii la olimpiade şi concursuri şcolare naţionale şi internaţionale.

Ulterior, la Sala Unirii, clădire simbol pentru Alba Iulia, a fost semnat un protocol între Casa Regală a României, CJ Alba şi Primăria municipiului Alba Iulia. Protocolul, cu o durată de zece ani, a fost semnat de Principele Radu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Alba, Ion Dumitrel, şi primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava. Documentul vizează modul de colaborare dintre cei trei parteneri, respectiv un calendar de activităţi care se vor desfăşura în luna octombrie a fiecărui an în Alba Iulia, ca expresie a susţinerii şi recunoaşterii publice reciproce.

"Începând de astăzi, 15 octombrie 2013, în fiecare an vom avea la această zi la Alba Iulia câte ceva de sărbătorit - şcoala, economia, diplomaţia, ştiinţa, administraţia etc", a declarat Principele Radu.

El a menţionat că, timp de un deceniu, în fiecare an se va rememora ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 91 de ani.

"Suntem un stat egal cu celelalte în Uniunea Europeană datorită zilei de 15 octombrie 1922. Fără acei doi oameni care au fost încoronaţi aici, noi nu eram astăzi un stat membru NATO şi UE", a afirmat acesta.

Temele propuse prin acest parteneriat implică diverse domenii de activitate - educaţie, cultură, turism, diplomaţie - şi se concretizează prin organizarea unor evenimente la nivelul municipiului Alba Iulia, ca apreciere a actorilor locali faţă de sprijinul şi vizibilitatea conferite judeţului Alba şi municipiului Alba Iulia de către Casa Regală.

Astfel, în fiecare an, de 15 octombrie, la Alba Iulia va fi marcată Ziua Regalităţii, în amintirea datei de 15 octombrie 1922, când, în Catedrala Ortodoxă, au fost încoronaţi ca regi ai României Mari suveranii Ferdinand şi Maria.

Încoronarea de la Alba Iulia a fost momentul simbolic care a încununat procesul de creare a naţiunii române şi a statului român. În faţa reprezentanţilor tuturor provinciilor româneşti, a armatei şi clerului, a reprezentanţilor corpului diplomatic şi a trimişilor speciali ai unor state, la 15 octombrie 1922 a avut loc un ceremonial fastuos, urmat de o mare serbare populară. În condiţiile în care populaţia oraşului era de doar câteva mii de locuitori, la parada militară au participat atunci 50.000 de soldaţi. Prin intermediul presei şi al cinematografului, evenimentul încoronării de la Alba Iulia a ajuns cunoscut în întreaga lume.

Evenimentul care a avut loc la 15 octombrie 1922, supranumit "Întabularea Transilvaniei pe România", a consfinţit actul istoric de la 1 Decembrie 1918.

Alături de intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia, în 1 noiembrie 1599, şi actul Unirii de la 1 Decembrie 1918, ceremonia încoronării din 15 octombrie 1922 reprezintă cel de-al treilea mare eveniment găzduit de acest oraş de-a lungul istoriei sale.