Priveghere patriarhală la Mănăstirea Sfântul Sava din Deşertul Iudeii

Ortodoxia în lume

Priveghere patriarhală la Mănăstirea Sfântul Sava din Deşertul Iudeii

    • Priveghere patriarhală la Mănăstirea Sfântul Sava din Deşertul Iudeii
      Priveghere patriarhală la Mănăstirea Sfântul Sava din Deşertul Iudeii

      Priveghere patriarhală la Mănăstirea Sfântul Sava din Deşertul Iudeii

Lavra care îi poartă numele şi unde a vieţuit Sfântul Sava cel Sfinţit şi-a deschis porţile pentru sutele de pelerini. Mănăstirea a fost fondată în secolul al V-lea în Deşetrul Iudeii, pe partea occidental a Pârâului Cedrilor, cunoscut de Mântuitorul Hristos şi loc de rugăciune al Fiului lui Dumnezeu.

După fondarea sa, mănăstirea a devenit un centru important al vieţii monahale şi teologiei creştine din întreaga lume, un bastion al credinţei adevărate unde au trăit Sfinţi Părinţi, doctori, melozi ai Bisericii, poeţi şi sfinţi mucenici. Fiecare piatră a Bisericii vorbeşte despre un om care şi-a închinat viaţa lui Dumnezeu şi a devenit sfânt.

În zilele noastre mănăstirea adăposteşte 20 de călugări. Hramul Sfântului Sava este sărbătorit puţin după Sfântul Ioan Damaschinul, care a trăit şi este înhumat între zidurile mănăstirii.

Specific pentru această mănăstire este faptul că hramul Sfântului Sava durează trei zile, în care Înalpreasfinţitul Dorotheos, Arhiepiscop de Abila, a poposit în mănăstire şi s-a rugat împreună cu călugării. Sanctitatea Sa Teofil, Patriarhul Ierusalimului a venit pentru Privegherea mare din 17 decembrie, întâmpinat de Egumenul Mănăstirii, Arhimnadritul Evdokimos, de Părinţii lavrei şi de preoţii arabofoni din Betleem şi Galileea, Beit jalla, şi din Satul Păstorilor.

După ce s-a închinat la sfintele moaşte ale Sfântului Sava din naosul Mănăstirii, Patriarhul Teofil a participat la Privegherea patriarhală conţinând Ceasurile, Acatistul, Vecernia, Artoclasia (Litia), Utrenia şi Liturghia. Au mai participat la slujbă Arhiepiscopul Aristarh de Constantina, Arhiepiscopul Macarie de Qatar, călugări de la Biserica Sfântului Mormânt şi mulţime mare de credincioşi.

Răspunsurile la strană au fost date în greacă, arabă, slavonă şi română. În timpul împărtăşirii preoţilor, Patriarhul a rostit omilia sa în greacă, despre Sfântul Sava, campion al credinţei şi purtător al harului Sfintei Treimi.

Slujba a durat toată noaptea, până la orele 8 dimineaţa.

Traducere și adaptare:
Citește despre: