Programul "Keep calm with dogs" a fost lansat, joi, în premieră naţională
În cadrul acestui program, trei câini de terapie îi vor ajuta pe studenţii a două universităţi din Cluj-Napoca să nu mai fie stresaţi în perioada sesiunilor de examene.
Programul, lansat de Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca este inspirat după modelul unei universităţi canadiene, intitulat "Puppy-Room for Stressed Students", a spus conf.univ. Alina Rusu, din cadrul Facultății de Psihologie a UBB.
"La Vivariul UBB s-a lansat, joi, programul antistres «Keep calm with dogs», studenţii de la UBB şi USAMV având ocazia de a-şi reduce nivelul de stres asociat cu examenele din sesiune prin interacţiunea cu câini de terapie, sub supervizarea echipelor specializate în activităţi asistate de animale. Programul îşi propune extinderea beneficiilor interacţiunii om-câine şi pe parcursul semestrului, în direcţia eficientizării procesului de învăţare, având în vedere efectele dovedite ştiinţific ale acestui tip de interacţiune asupra îmbunătăţirii memoriei de lucru, a performanţei în sarcină şi a atenţiei executive", a spus Alina Rusu.
Aceasta a mai menționat că programul pune la dispoziția studenţilor o "camera de relaxare", în care aceştia vor putea să se joace cu câinii și să facă exerciţii de relaxare.
"Noi am pus şedinţele de destresare de două ore, dar pot fi şi de o jumătate de oră. Vom posta pe pagina de Facebook a programului exerciţiile structurate, care vor avea loc de două ori pe săptămână, dar vom lăsa şi exerciţii libere, prin joc. Ca exerciţiu demonstrativ este «Happy tails», studenţii fiind încurajaţi să ofere câinelui o recompensă pentru a da cât mai mult din coadă, iar câinele se cronometrează. Datul din coadă, spun studiile, este un indicator al fericirii câinelui, însă se propagă şi la om”, a explicat Alina Rusu.
De două ori pe săptămână, la Vivariul UBB unde se vor ţine şedinţele de terapie, studenții vor mai putea participa şi la alte exerciţii, cum ar fi plimbatul în lesă, perierea şi îngrijirea corporală, jocul cu mingea, învăţarea şi exersarea unor trucuri comportamentale sau ascunderea unor răvaşe şi găsirea lor cu ajutorul câinilor.
"Nu noi sîntem cei care au inventat roata. Proiecte de acest gen, în alte ţări se fac de mulţi ani. Studiile au demonstrat că o jumătate de oră de interacţiune cu un câine te ajută să ai o stare mai bună, să fii mai pozitiv", a afirmat George Mosoia, preşedintele Dog Assist.
Patrupedele participante sunt trei câini atestaţi - Bes, un labrador negru de doi ani şi jumătate, Bailey, un beagle de cinci ani, şi Dersou, tatăl lui Bes, care are şapte ani şi jumătate și aparţin asociaţiei "Dog Assist" din Cluj-Napoca.
"Interacţiunea cu câinele îi ajută pe studenţi să se destreseze şi noi încercăm să le creăm cadrul prin care ei vor pleca din camera de relaxare cu zâmbetul pe buze, relaxaţi şi încărcaţi pozitiv pentru a-şi continua studiul", a mai spus George Mosoia.