Programul naţional de oncologie va deveni primul program comprehensiv din România în 2014
Adrian Pană, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, a declarat miercuri, 8 octombrie, la Parlament, că Ministerul Sănătății și-a luat angajamentul ca "Programul naţional de oncologie" să devină primul program comprehensiv din România în anul care urmează.
"În România cancerul este o problemă majoră de sănătate publică, este a doua cauză de moarte şi dacă, din păcate, pentru unele cancere nu se poate face decât foarte puţin, pentru cancerul de sân se poate face foarte mult. Cancerul de sân, cancerul de col uterin şi cancerul colorectal sunt cancere prevenibile. Aici se poate face mult mai mult decât în situaţia altor cancere, în care, din păcate, nu ai decât nişte soluţii de tratament şi nişte soluţii paliative. Ministerul Sănătăţii şi-a luat angajamentul ca pentru anul următor Programul naţional de oncologie să devină primul program comprehensiv din România. Un program care să preia pacientul de la starea de risc oferind screening organizat până la vindecarea acestei boli sau în cazurile în care nu este posibil acest lucru, paliaţie", a spus Pană.
El a salutat iniţiativa de modificare şi completare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul includerii în rândul serviciilor medicale decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a costurilor protezelor mamare pentru reconstrucţia sânului ca urmare a unei afecţiuni oncologice.
"Cred că este de datoria Parlamentului şi a parlamentarilor să vină cu aceste iniţiative, noi, cei din zona executivă MS, CNAS, să evaluăm impactul asupra sănătăţii, în cazul MS asupra bugetului, în cazul MS şi al CNAS şi să fundamentăm un punct de vedere pe această iniţiativă legislativă. În toate ţările europene practica reconstrucţiei mamare a devenit deja una foarte uzuală şi nu doar în ţările foarte dezvoltate ale UE, dar chiar şi în ţările cu care ne putem compara sau am pornit de la o situaţie asemănătoare. Ţările din centrul şi sud-estul Europei. Cred că este cazul ca şi România să meargă înainte şi să facă un pas important în această direcţie. Din păcate, pentru cele mai multe dintre pacientele din România, costul unei proteze pentru reconstrucţia mamară este de 500 de euro, un cost pe care încă nu şi-l pot permite. Cred că odată ce acest program va începe, odată ce el se va derula în cele mai importate centre universitare, aici va fi nevoie de o decizie a MS, CNAS. Probabil că cele mai multe cazuri le vom putea suporta din programul care va putea fi instituit dacă această iniţiativă legislativă este votată în Parlament, după care, evident, trebuie să modificăm HG care ţine de program", a afirmat Cristian Buşoi, preşedintele CNAS.
Potrivit acestuia, proiectul are avizul de principiu al instituţiei pe care o conduce.