Proiecte de anvergură între România şi Republica Moldova

Social

Proiecte de anvergură între România şi Republica Moldova

    • Proiecte de anvergură între România şi Republica Moldova
      Proiecte de anvergură între România şi Republica Moldova

      Proiecte de anvergură între România şi Republica Moldova

În urma şedinţei comune a guvernelor României şi Republicii Moldova, care a avut loc sâmbătă, la Iaşi, oficialii celor două state au stabilit o serie de parteneriate şi proiecte, printre cele mai importante numărându-se cele legate de dezvoltarea infrastructurii rutiere, protecţia mediului şi sănătate.

În şedinţa comună organizată la Iaşi, guvernele român şi moldovean au decis că infrastructura de transport a Republicii Moldova va fi conectată cât mai rapid la toate axele şi coridoarele europene care traversează România, pentru a reduce costul şi durata călătoriilor între cele două ţări. Astfel, cele două ţări vor colabora în atragerea de finanţare internaţională pentru proiectul căii ferate cu ecartament îngust (1.435 mm) Ungheni-Chişinău şi vor promova o rută a viitoarei autostrăzi Inelare a Mării Negre (AIMN), cu includerea Chişinăului şi a Bucureştiului în acest parcurs. În acest sens, miniştrii de resort din cele două ţări au semnat o scrisoare comună către Secretariatul Tehnic al AIMN de susţinere a traseului Giurgiu-Bucureşti-Focşani-Albiţa-Chişinău-Odessa, precum şi conexiunea cu Marea Neagră prin Portul Constanţa.

De asemenea, cele două părţi s-au angajat să caute mijloace de punere în practică a interconectării viitoarei autostrăzi Târgu-Mureş-Iaşi-Ungheni cu infrastructura de transport rutier de pe teritoriul Republicii Moldova, printr-un pod peste Prut, la Ungheni. Ministrul român al Transporturilor a transmis omologului său de la Chişinău acceptul administraţiilor pentru servicii de trafic aerian din România şi Bulgaria pentru primirea Republicii Moldova ca observator în proiectul Blocului Funcţional Aerian DANUBE FAB, recent înfiinţat.

În ceea ce priveşte protecţia mediului şi schimbările climatice, România va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar de 15 milioane de euro pentru proiecte în acest domeniu, bani asiguraţi din fondul nerambursabil de 100 milioane de euro, alocat în urmă cu doi ani. Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova pentru ajutorul financiar nerambursabil de 100 milioane de euro a fost semnat la Bucureşti, la 27 aprilie 2010, şi vizează dezvoltarea cooperării dintre cele două state în domeniile infrastructură de transport, unităţi de învăţământ, asistenţă umanitară acordată în cazul unor situaţii de urgenţă şi sectorul energetic, la care se adaugă, conform deciziei de sâmbătă, de la Iaşi, domeniul protecţia mediului şi schimbări climatice.

România şi Republica Moldova vor derula proiecte în parteneriat în domenii prioritare precum asistenţa medicală de urgenţă, supravegherea transfrontalieră a maladiilor transmisibile, boli infecţioase, transplant şi psihiatrie, au convenit, sâmbătă, miniştrii Sănătăţii din cele două state, Ladislau Ritli şi Andrei Usatâi.

Legat de domeniul sanitar, autorităţile române şi moldovene au luat în calcul dezvoltarea parteneriatului între Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Bucureşti şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Chişinău, precum şi a parteneriatului între Spitalul Clinic de Psihiatrie „Socola“ Iaşi şi Spitalul Clinic de Psihiatrie „Cistiujeni“ din Chişinău şi Spitalul „Bălţi“.