Proiecte europene de formare a tinerilor, orientate către calificări recunoscute pe piaţa muncii

Educaţie

Proiecte europene de formare a tinerilor, orientate către calificări recunoscute pe piaţa muncii

    • Proiecte europene de formare a tinerilor, orientate către calificări recunoscute pe piaţa muncii
      Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale

      Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale

Joi, la un simpozion de specialitate, Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a declarat că proiectele finanţate din fondurile europene, alocate pentru perioada 2014 - 2020, trebuie să fie concepute în vederea dobândirii de către tineri a unor calificări profesionale recunoscute pe piaţa muncii.

"Există pentru programarea următoare, bani dedicaţi de Uniunea Europeană speciali pentru formarea tinerilor, mai precis pentru acţiunea denumită "Garanţia pentru tineri". Suma este între 6 şi 10 miliarde lei şi se doreşte a fi consumată în primii doi ani, deci începând cu 2014. Între activităţile care stau la baza garanţiei pentru tineri se numără plasarea în stagii sau în programe de ucenicie, asistenţă în vederea dezvoltării unei afaceri, formare prin dobândirea unor calificări efective şi recunoscute pe piaţa muncii. Dacă nu vom îndrepta proiectele viitoare spre rezultate concrete în angajarea tinerilor, în formarea directă cu aptitudini care să fie verificate la finalul cursului, rata de ocupare va fi în continuare scăzută iar veniturile şi nivelul nostru de trai redus", a spus ministrul Muncii.

Aceasta a subliniat necesitatea întocmirii şi depunerii de urgenţă a proiectelor pentru fonduri europene întrucât banii vor fi alocaţi în baza principiului "primul venit, primul servit".

"Ar fi păcat ca România, care are zone unde şomajul în rândul tinerilor este de peste 25%, să nu acceadă aceşti bani care îi sunt la îndemână", a spus ministrul Muncii, adăugând că o finanţare poate fi obţinută şi de la Banca Europeană de Dezvoltare "în extraordinar de bune condiţii", pentru a fi create locuri de muncă pentru tineri.

În cadrul simpozionului, Mariana Câmpeanu a făcut referire şi la cele două proiecte pilot pe care ministerul le derulează cu bani europeni în vederea dobândirii unei experienţe utile în următoarea perioadă de alocare financiară 2014 - 2020.

Blocul Naţional Sindical (BNS) a organizat joi o dezbatere pe tema politicilor şi strategiilor în domeniul tineretului, precum şi a măsurilor pe care actorii sociali, economici şi instituţionali pot şi trebuie să le ia pentru ca România să evite perspectiva şomajului cronic şi a sărăciei în rândul tinerilor.

În cadrul dezbaterii care face parte din proiectul "Caravana carierei", au fost prezentate și rezultatele unei cercetări realizate pe un eşantion de 18.000 de elevi şi studenţi cu vârste între 15 şi 25 ani. De asemenea, a fost lansată și platforma electronică www.voof.ro, un instrument de comunicare între tineri şi cei care îi pot sprijini în procesul de integrare în piaţa muncii.