Proiectul „Împreună să ne amintim de Unire” calificat la faza eparhială

18 Aprilie 2018 17:17 Arhiepiscopia Iaşilor

Fazele pe protopopiate şi pe eparhii ale Concursului Naţional Cultural – Artistic „Unirea: libertate şi unitate” sunt în plină desfăşurare în toată Patriarhia Română. În Protopopiatul Piatra-Neamţ şi în acest an, după mai multe nominalizări anterioare, Parohia Precista III din Piatra-Neamţ a obţinut calificarea la faza eparhială a concursului naţional

Intenţii frumoase organizate sub forma unor astfel de proiecte s-au desfăşurat în mai multe parohii din protoierie, proiectul „Împreună să ne amintim de Unire” al parohiei pietrene îndeplinind toate condiţiile de participare la faza locală. Pentru a face cunoscut acest proiect redăm un interviu cu părintele paroh Sorin Paul Vieru, de la Parohia Precista III.

- Preacucernice părinte Sorin vă rugăm să ne spuneţi câteva idei despre activitatea dumneavoastră.

- În fiecare parohie se axează pe mai multe segmente: slujire, activități filantropice, ajutorarea bătrânilor, oră de cateheză pentru copii, tipărirea de învățături folositoare sufletului, ș.a. În comunitatea noastră exista un sector neacoperit: activități cu tinerii. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu proiecţiile noastre, am organizat în ultimii ani mai multe activităţi catehetice şi misionare.

- Stau mărturii site-ul parohiei şi presa care a consemnat o parte din aceste acţiuni. Vrem să ne spuneţi cum aţi organizat competiția din acest an.

- Prin rânduiala lui Dumnezeu și a Maicii Domnului ne-am gândit să organizăm în perioada 7 - 12 ianuarie 2018, Tabăra de iarnă „Scăricica - Împreună să ne amintim de Unire”. Am apelat la o enoriașă din parohie, sora Elena A., care deține un centru social în satul Scăricica și i-am propus organizarea unei tabere de copii și tineri, cu vârsta de peste 10 ani.

- Aţi pornit singur la acest drum sau aţi avut suport de la cei din jur?

- Împreună cu doamna preoteasă și cu copiii noştri am planificat tabăra şi am dorit să ne axăm pe tema comemorării celor 100 de ani de la Marea Unire. Fetele noastre cele mari au compus imnul taberei, pentru ateliere am apelat la profesori iar pentru o mai bună desfășurare a activităților am fost ajutat de patru voluntari.

- Cum a început tabăra? Este ceva inedit în zona noastră, o tabără culturală are multe cerinţe.

- Da, dar încă din prima zi când au sosit tinerii, a început să curgă totul de la sine. Timp de aproape o săpătămână am fost o mare familie. Am cântat cântece patriotice, am lucrat meșteșuguri populare, am învățat să facem fotografii, am avut și o lecție de istorie despre Marea Unire, am pictat, am pus în acțiune o piesă de teatru, ne-am rugat împreună. Pot spune că a fost o experiență deosebit de frumoasă în care am învățat un lucru: copiii, tinerii în general, vor să redescopere lumea reală și frumoasă a prieteniei și a tinereții. Mai trebuie spus că în activitatea noastră au participat  și copiii ce locuiesc permanent la Centrul social „Pelerini ai darului”, locul unde am fost cazați.

- Aţi avut invitaţi şi din afara familiei şi a prietenilor apropiaţi?

- Voluntarii noştri au fost tinerii: Lupei Iustin, Alexandroaie Maria-Magdalena, Sarsaniuc Teodora, C. Constantin, iar parteneri ne-au fost ostenitorii: Amariei Elena - director Asociația ”Pelerini ai darului”, Olindaru Ana - pictor, Otavă Maria - meșter popular, George Țifui - profesor de istorie, Diaconescu Iulia - profesor de teatru, Antohi Lăcrămioara - profesor de muzică, părintele arhimandrit Mihail Serafim - starețul Mănăstirii Bisericani şi Oana Nichifor - foto reporter.

- Părinte, câţi copii au luat parte la acest proiect?

- 42.

- Fascinant! Părinte, dacă ar fi să alegeţi o propoziţie de concluzie, un gând sau o maximă pentru acest proiect, care ar fi?

- Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

Ultimele din categorie