Proiectul Tetapolis din Cluj a primit titlul de parc științific
Joi, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, a acordat titlul de parc științific proiectului Tetapolis, care se derulează la Cluj.
"Proiectul Tetapolis a pornit foarte bine și că are toate șansele să fie unul de succes", a declarat Costoiu, într-o conferință de presă susținută alături de Horea Uioreanu, președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj.
"Toate lucrurile sunt la început, așa cum este și Tetapolis, dar au început deja colaborări, acorduri semnate, sunt participări importante, sunt și câteva rezultate concrete. Mai este mult până departe, dar nu putem să nu recunoaștem faptul că acest parc științific a reușit să aibă o pornire foarte, foarte bună. Din acest motiv, am dorit să vin personal pentru a înmâna acest titlu de parc științific", a mai spus Mihnea Costoiu.
În cadrul aceleiași conferințe de presă, ministrul delegat mai mai adăugat că "vom sprijini în mod special în această perioadă cercetarea aplicată. Cred sincer că cercetarea aplicată este șansa pe care România o are. Inovarea și existența unor poli de creștere, a unor poli de competitivitate reprezintă șansele pe care România le are. Modelul creat la Cluj este un model pe care l-am susținut și îl susținem în continuare. Este un model care adună împreună forța universitară extrem de puternică la Cluj, cu rezultate extraordinare, și companiile, împreună cu autoritățile locale".
Finanțarea proiectului se va face din fonduri europene, investiția ridicându-se la aproximativ 50 de milioane de euro.
"Consiliul Județean Cluj dorește să dezvolte un proiect cu societatea de administrare a parcurilor industriale Tetarom și mediul universitar și va înființa un parc științific și tehnologic. Vom beneficia de expertiza Asociației Internaționale a Parcurilor Științifice, rețeaua mondială de parcuri științifice și zone de inovare. S-a ales Clujul având în vedere prezența universităților de aici, a experienței acestora și a unui mediu de afaceri dinamic", declara Horea Uioreanu, pe 25 iunie, cu ocazia anunțării demarării proiectului.
Tot la 25 iunie, Viorel Găvrea, directorul SC Tetarom SA, afirma că parcul va fi construit pe un teren de aproximativ 10 hectare.
"Parcul științific și tehnologic Tetapolis face obiectul unei aplicații pe care o vom depune în vederea accesării de fonduri europene, prin Programul Operațional Sectorial, axa 2. Suma maximă pe care o vom solicita pentru parc este 50 de milioane de euro. Vom construi clădiri în viitorul parc, vom construi și echipa laboratoare de cercetare, de inovare, de transfer tehnologic, în parteneriat cu mediul academic, iar cercetarea va cuprinde mai multe domenii, de la chimie la oncologie. De asemenea, în parc se vor crea incubatoare de afaceri. Viitorul parc va fi înființat pe un teren de circa 10 hectare, care urmează să fie identificat la o distanță de maximum 10 kilometri de Cluj-Napoca. Sperăm ca până în 2015 să avem gata această infrastructură de afaceri", spunea Viorel Găvrea.
Inițiat de CJ Cluj și compania Tetarom, în parteneriat cu principalele universități clujene, Tetapolis prevede crearea unor parcuri științifice și tehnologice cu un grad ridicat de specializare, axate pe susținerea activităților de cercetare, dezvoltare și inovare la nivel local dar și pe susținerea mediului antreprenorial.
Parcurile științifice și tehnologice se înființează în scopul utilizării rezultatelor activității de cercetare și aplicării tehnologiilor avansate în economie, în scopul creșterii participării instituțiilor de învățământ superior acreditate și a unităților de cercetare la procesul de dezvoltare economico-socială prin știință și tehnologie.