Propunere de menţinere a clasei a IX-a la liceu
Ministrul Educaţiei propune modificarea Legii educaţiei naţionale astfel încât clasa a IX-a să fie menţinută la liceu, soluţia fiind agreată atât de sindicate, cât şi de reprezentanţii părinţilor. Măsura introducerii clasei a IX-a în ciclul gimnazial ar urma să intre în vigoare, potrivit actualelor prevederi legale, începând cu anul şcolar 2015-2016, începând cu elevii care sunt acum în clasa a VI-a.
Menţinerea clasei a IX-a în ciclul liceal, o propunere înaintată de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor, a primit şi acceptul sindicatelor şi reprezentanţilor asociaţiilor de părinţi. Modificarea actualei legi a educaţiei este susţinută de ideea că trecerea clasei a IX-a în ciclul gimnazial ar bulversa sistemul de învăţământ. În plus, consideră Remus Pricopie, sistemul de învăţământ românesc este configurat, inclusiv din punctul de vedere al infrastructurii, pentru un ciclu liceal de patru ani, şi nu pentru unul de trei ani, care să includă doar clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a.
Toate federaţiile din învăţământul preuniversitar, dar şi cele din mediul universitar susţin măsura menţinerii clasei a IX-a la liceu. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, apreciază că „trecerea clasei a IX-a la gimnaziu ar fi bulversat sistemul de învăţământ“, iar „elevii care ar urma să termine clasa a IX-a ar fi aruncaţi pe piaţa muncii fără niciun certificat de competenţe. La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“, Marius Nistor, spune că şi membrii organizaţiei pe care o reprezintă s-au opus constant trecerii clasei a IX-a la gimnaziu.
Şi liderul Federaţiei „Alma Mater“, Anton Hadăr, consideră drept corectă ideea păstrării clasei a IX-a în liceu.
Potrivit Legii educaţiei naţionale din 1 ianuarie 2011, măsura introducerii clasei a IX-a în învăţământul gimnazial ar urma să intre în vigoare începând cu generaţia de elevi care a început clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012, adică din 2015-2016.
Liceele tehnologice cu rezultate slabe ar putea fi transformate în şcoli profesionale
O altă propunere făcută de această dată de fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, este aceea de transformare a liceelor tehnologice cu promovabilitate foarte scăzută la examenele de bacalaureat în şcoli profesionale. „Rezultatele acestea slabe trebuie să fie un semnal de alarmă serios pentru toţi profesorii implicaţi în pregătirea elevilor. Dacă rezultatele slabe se vor repeta, măsurile nu trebuie să se lase aşteptate. Eu aş merge până la a transforma liceele tehnologice în şcoli profesionale. Nu vreau să sune ca o ameninţare, dar trebuie să facem corecturi la Legea educaţiei şi s-ar putea să prindem asemenea măsuri şi în lege“, a precizat Andronescu.
De asemenea, fostul ministru, care este preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Senat, consideră că autorităţile din învăţământ trebuie să îmbunătăţească sistemul educaţional din clasele primare şi gimnaziale. „Realitatea examenului de bacalaureat a arătat că în liceu nu poţi corecta toate lacunele cu care copiii vin din gimnaziu. De aceea, atenţia inspectoratelor şcolare trebuie să fie îndreptată către ciclul primar, chiar pornind cu soluţii remediabile, astfel încât să nu se mai repete situaţia de la evaluarea de clasa a VIII-a şi, sigur, de la examenul de bacalaureat“, a afirmat Andronescu.