Propunerea unei Zile Europene a Martirilor Creștini din timpul nostru
Sociologul italian Massimo Introvigne, reprezentant al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, a propus o Zi Europeană a Martirilor Creștini.
Sociologul italian Massimo Introvigne, reprezentant al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, a propus o Zi Europeană a Martirilor Creștini, pentru a-i aminti pe nenumărații creștini din timpul nostru uciși din ură față de credință și față de Biserică. Propunerea, care se dorește o reacție la intoleranța și discriminarea împotriva creștinilor, a fost făcută marți, 25 ianuarie 2011, în cadrul Consiliului Europei din Strasbourg, la audiența cu tema “Persecuția creștinilor orientali; care este răspunsul Europei“, promovată de Centrul European pentru Dreptate și Justiție.
La întâlnire au mai participat Mons. Antoine Audo, Episcop catolic de rit caldeean de Alep, Siria, și pr. Emanuel Youkhanna, administrator apostolic al Bisericii Asiriene a Răsăritului. “Nu există suficient conștiința intoleranței și a persecuțiilor împotriva creștinilor. Trei sferturi dintre cazurile de persecuție religioasă în lume sunt împotriva creștinilor, dar puțini știu acest lucru“, a spus reprezentantul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. El a amintit marele eveniment ecumenic pe care Papa Ioan Paul al II-lea l-a organizat la Colosseum, pe 7 mai 2000, cu opt stațiuni care aminteau principalele grupuri de martiri creștini din timpul nostru: victime ale totalitarismului sovietic și ale comunismului în alte țări, victime ale nazismului, ale ultra-naționalismului islamic, ale regimurilor naționalist-religioase în Asia, ale urii tribale și ale anti-misionarismului, ale laicismului agresiv și ale criminalității organizate.
“Tocmai pe 7 mai, în memoria acelui mare eveniment“, a spus Massimo Introvigne, “ar putea fi data cea mai potrivită pentru o zi în memoria martirilor creștini“. Succesul Zilei Memoriei pentru o luptă eficientă împotriva antisemitismului și în cadrul școlilor sugerează importanța unui instrument analog pentru a-i aminti pe atâția martiri, atâția mărturisitori ai persecuției și intoleranței împotriva creștinilor. Această zi a luptei împotriva creștinofobiei ar putea fi, în fiecare an, o ocazie “pentru un examen de conștiință colectiv“ și pentru o abordare exigentă din partea Europei a tutelei minorității creștine din diferite țări. În final, Massimo Introvigne a amintit apelul Papei Ioan Paul al II-lea lansat la Colosseum, pe 7 mai 2000, la începerea noului mileniu, ca memoria martirilor să fie transmisă din generație în generație pentru a face să încolțească o profundă reînnoire. Instituirea unei Zile Europene a Martirilor Creștini, a conclus sociologul italian, ar fi un răspuns pe măsură la acest apel care este astăzi mai actual ca oricând.