Protopopiatul Iaşi 2, la conferinţa de primăvară de la Durău
100 de preoţi care fac parte din Protopopiatul Iaşi 2 au participat, în perioada 22-24 mai 2011, la conferinţa de primăvară din acest an, organizată la Centrul Cultural-Pastoral "Sfântul Daniil Sihastrul" - Durău. Întrunirea a fost prezidată de către Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi s-a derulat sub titlul "Pregătirea mirilor pentru Taina Cununiei şi viaţa de familie", având cinci sesiuni.
Deschiderea oficială a celei de-a doua conferinţe, care a avut loc luni, 23 mai 2011, la Centrul Cultural-Pastoral Durău, a fost precedată de Sfânta Liturghie, săvârşită de către Înalt Preasfinţitul Teofan, în Biserica "Buna Vestire" a Mănăstirii Durău. După cum ne-a relatat pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de Misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, în debutul conferinţei, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un cuvânt de binecuvântare. De la ora 10:00, părintele Gheorghe Lutic, slujitor la Biserica "Sfântul Ierarh Nicolae" - Socola, din Iaşi, a susţinut referatul "Pregătirea mirilor pentru Taina Cununiei şi viaţa de familie", care a fost urmat de un film şi de discuţii în plen. Părintele Gheorghe Lutic a făcut referire, în prima parte a referatului expus, la importanţa familiei şi la omagierea ei în acest an, după care a vorbit despre căsătorie, ca cea care "devine taină, prin binecuvântarea Bisericii". În continuare, părintele referent a amintit de instituirea Tainei Sfintei Cununii, argumentând cu citate din Sfânta Scriptură unitatea dintre cei care se căsătoresc.
"Sfânta Taină a Botezului marchează întreaga existenţă"
În continuarea programului de luni, 23 mai, s-au organizat ateliere pe teme de discuţii şi s-au rulat mai multe filme legate de tema aleasă. De la ora 16:00, pr. Marius Profir, de la parohia Curături, şi secretar al Protopopiatului Iaşi 2, a expus în plen tema "Taina Sfântului Botez - Provocări pastorale actuale". "Sfânta Taină a Botezului, ca început al vieţii creştinului, îi marchează în mod decisiv întreaga existenţă, oferindu-i un sens hristologic care depăşeşte realităţile palpabile ale vieţii cotidiene, deschizându-i perspectiva veşniciei în împărăţia lui Dumnezeu. De aceea, responsabilitatea săvârşirii şi pregătirii pentru aceasta aparţine neîndoielnic atât preotului, dar mai ales familiei şi naşilor pruncului", a concluzionat pr. Marius Profir.
Şi ieri-dimineaţă, IPS Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica "Buna Vestire" a Mănăstirii Durău. "Considerăm că preoţii au plecat motivaţi şi echipaţi cu informaţii, cu gândul de a aplica în parohiile lor ghidul pastoral de pregătire a mirilor pentru căsătorie", a relatat pr. Iulian Negru. Conferinţa s-a încheiat cu o şedinţă a moderatorilor celor zece grupe de preoţi, în care s-au prezentat concluzii şi modalităţi de îmbunătăţire a viitoarelor întruniri. Începând de aseară, până mâine după-amiază, are loc întâlnirea celei de-a treia serii de preoţi din Protopopiatele Botoşani şi Ceahlău.