Protopopiatul Iaşi 2, la conferinţa de primăvară de la Durău

Arhiepiscopia Iaşilor

Protopopiatul Iaşi 2, la conferinţa de primăvară de la Durău

100 de preoţi care fac parte din Protopopiatul Iaşi 2 au participat, în perioada 22-24 mai 2011, la conferinţa de primăvară din acest an, organizată la Centrul Cultural-Pastoral "Sfântul Daniil Sihastrul" - Durău. Întrunirea a fost prezidată de către Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi s-a derulat sub titlul "Pregătirea mirilor pentru Taina Cununiei şi viaţa de familie", având cinci sesiuni.

Deschiderea oficială a celei de-a doua conferinţe, care a avut loc luni, 23 mai 2011, la Centrul Cultural-Pastoral Durău, a fost precedată de Sfânta Liturghie, săvârşită de către Înalt Preasfinţitul Teofan, în Biserica "Buna Vestire" a Mănăstirii Durău. După cum ne-a relatat pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de Misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, în debutul conferinţei, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un cuvânt de binecuvântare. De la ora 10:00, părintele Gheorghe Lutic, slujitor la Biserica "Sfântul Ierarh Nicolae" - Socola, din Iaşi, a susţinut referatul "Pregătirea mirilor pentru Taina Cununiei şi viaţa de familie", care a fost urmat de un film şi de discuţii în plen. Părintele Gheorghe Lutic a făcut referire, în prima parte a referatului expus, la importanţa familiei şi la omagierea ei în acest an, după care a vorbit despre căsătorie, ca cea care "devine taină, prin binecuvântarea Bisericii". În continuare, părintele referent a amintit de instituirea Tainei Sfintei Cununii, argumentând cu citate din Sfânta Scriptură unitatea dintre cei care se căsătoresc.

"Sfânta Taină a Botezului marchează întreaga existenţă"

În continuarea programului de luni, 23 mai, s-au organizat ateliere pe teme de discuţii şi s-au rulat mai multe filme legate de tema aleasă. De la ora 16:00, pr. Marius Profir, de la parohia Curături, şi secretar al Protopopiatului Iaşi 2, a expus în plen tema "Taina Sfântului Botez - Provocări pastorale actuale". "Sfânta Taină a Botezului, ca început al vieţii creştinului, îi marchează în mod decisiv întreaga existenţă, oferindu-i un sens hristologic care depăşeşte realităţile palpabile ale vieţii cotidiene, deschizându-i perspectiva veşniciei în împărăţia lui Dumnezeu. De aceea, responsabilitatea săvârşirii şi pregătirii pentru aceasta aparţine neîndoielnic atât preotului, dar mai ales familiei şi naşilor pruncului", a concluzionat pr. Marius Profir.

Şi ieri-dimineaţă, IPS Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica "Buna Vestire" a Mănăstirii Durău. "Considerăm că preoţii au plecat motivaţi şi echipaţi cu informaţii, cu gândul de a aplica în parohiile lor ghidul pastoral de pregătire a mirilor pentru căsătorie", a relatat pr. Iulian Negru. Conferinţa s-a încheiat cu o şedinţă a moderatorilor celor zece grupe de preoţi, în care s-au prezentat concluzii şi modalităţi de îmbunătăţire a viitoarelor întruniri. Începând de aseară, până mâine după-amiază, are loc întâlnirea celei de-a treia serii de preoţi din Protopopiatele Botoşani şi Ceahlău.