„Providenta“ - servicii medicale de calitate
În spiritul tradiţiei ortodoxe, de a veni mereu în întâmpinarea aproapelui aflat în suferinţă, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei susţine o bogată activitate medical-caritativă, prin intermediul structurilor ce funcţionează în cadrul Sectorului de asistenţă socială şi medicală. Este vorba de moderna Policlinică „Providenţa“, precum şi de Spitalul „Providenţa“, ambele unităţi acreditate de Ministerul Sănătăţii şi aflate în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.
Atât spitalul, cât şi Policlinica „Providenþa“ au fost înfiinţate din dorinţa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB) de a veni în sprijinul bolnavilor şi al familiilor acestora, oferind servicii medicale de calitate, asigurate de personal medical bine pregătit. De altfel, ambele unităţi militează pentru o medicină de tip creştin, promovând dragostea şi înţelegerea faţă de cel aflat în suferinţă, precum şi o relaţie medic-pacient bazată pe încredere, respect şi compasiune. Cele două aşezăminte sunt subordonate din punct de vedere medical Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, ca şi celelalte unităţi medicale locale, iar din punct de vedere patrimonial aparţin Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. De asemenea, ambele se află în contract cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Iaşi, mare parte dintre serviciile medicale fiind acordate doar în baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist.
Serviciile „Providenþa“ au fost puse la punct în urmă cu 13 ani, cu binecuvântarea Prefericitului Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
Spitalul „Providenţa“: dotări moderne şi personal calificat
Spitalul „Providenþa“, prima unitate medicală de acest gen din structura Bisericii Ortodoxe Române, are o capacitate de 102 paturi, trei săli de operaţie, o unitate de terapie intensivă, saloane şi rezerve dotate şi amenajate conform standardelor şi oferă servicii de spitalizare de zi şi continuă pentru toate categoriile de pacienţi, atât din Iaşi, cât şi din celelate zone ale ţării. Spitalul acordă gratuităţi în cazul familiilor sărace, cu mulţi copii sau fără posibilităţi materiale, dar şi monahilor şi monahiilor din mănăstirile sărace. Serviciile medicale cu plată sunt acordate numai în cazul când acestea nu sunt contractate cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate.
Unitatea a fost acreditată în 2008 de Ministerul Sănătăţii şi oferă servicii medicale la un înalt standard de calitate în cadrul a cinci secţii: ATI - Anestezie Terapie intensivă, Chirurgie generală, Medicină internă, Oftalmologie şi Recuperare medicală.
De asemenea, pacienţii se pot adresa şi cabinetelor din ambulatoriul spitalului, pentru consultaţii şi tratamente, în specializările Cardiologie, Chirurgie generală, Ginecologie, Medicină internă, Oftalmologie, Recuperare medicală (balneo-fizio-kinetoterapie), Reumatologie şi Stomatologie.
Unitatea dispune de rezerve cu 1, 2, 3 şi maximum 4 paturi, toate dotate cu duşuri şi toalete. De asemenea, spitalul are un bloc operator cu două săli de operaţie (una septică şi alta aseptică), cu salon postoperator comun şi unitate de terapie intensivă.
În cadrul spitalului este amenajată şi o capelă, care este deschisă permanent, asigurându-se asistenţa religioasă pentru personal şi pacienţi.
Investigaţii medicale şi intervenţii chirurgicale, la preţuri accesibile
În dotarea Spitalului „Providenþa“ se află şi un aparat de litotriţie extracorporeală, o procedură modernă de tratament al calculilor (pietrelor) din rinichi sau din ureter, fără a fi nevoie de intervenţie chirurgicală.
Spitalul are în dotare şi un laborator performant, în cadrul căruia se pot efectua o serie întreagă de explorări paraclinice specifice (analize de laborator, imagistică medicală şi explorări funcţionale), multe dintre acestea numai pe baza biletului de trimitere:
- analize medicale de laborator (biochimie, hematologie, microbiologie, toxicologie, parazitologie, anatomie patologică, citologie şi histopatologie);
- radiografii (toate tipurile);
- mamografii;
- ecografii (de abdomen, pelvis, părţi moi, de cord, pentru adulţi sau copii);
- electrocardiograme;
- electroencefalograme;
- probe de efort.
La Spitalul „Providenþa“ se pot trata chirurgical o serie întreagă de afecţiuni, printre care apendicitele, colecistitele, varicele membrelor inferioare, fibromul uterin, arteriopatia membrelor inferioare, nodulii tiroidieni etc. De asemenea, în cadrul Secţiei de Oftalmologie, se efectuează cu succes operaţii de cataractă, glaucom, implantare de cristalin artificial şi se face terapie cu laser.
Pentru continuarea serviciilor medicale speciale postspitalizare, pacienţii Spitalului „Providenţa“ pot beneficia de un set complet de servicii prescrise de medic şi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi, prin colaborarea cu Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“ Iaşi în domeniul asistenţei medicale acordate la domiciliu.
Laborator performant de analize medicale
Laboratorul de analize de la „Providenþa“ beneficiază de dotări noi, ultraperformante, prin intermediul cărora activitatea se desfăşoară rapid şi eficient. Astfel, în dotarea laboratorului se află un analizor automat de biochimie, care lucrează toate analizele pe această ramură, o linie ELISA de imunologie şi un coagulometru. Aparatele noi au îmbunătăţit viteza de prelucrare a probelor, de la 100 de analize pe oră, la 300 de analize pe oră.
Pacienţii se pot adresa laboratorului pentru analize de biochimie, hematologie, imunologie, microbiologie, anatomie patologică şi citologie, parazitologie şi toxicologie. Laboratorul se află în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi. Serviciile medicale cu plată sunt acordate numai în cazul acelora care nu sunt contractate cu CAS şi al persoanelor care nu sunt asigurate şi care pot plăti.
Policlinica „Providenţa“, un centru integrat de sănătate
Policlinica „Providenþa“ este un centru de sănătate care oferă consultaţii, diagnostic şi tratament în regim de ambulator. Centrul de sănătate „Providenþa“ oferă o serie de servicii în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi, dar şi servicii cu plată, la preţuri accesibile.
Începând cu luna septembrie 2012, odată cu împlinirea celor 13 ani de activitate, Policlinica „Providenþa“ îşi întâmpină pacienţii într-un spaţiu nou, central, complet amenajat. Policlinica include 20 de cabinete medicale, un cabinet de radiologie şi imagistică medicală, precum şi un punct de recoltare pentru analize medicale.
În cadrul policlinicii activează peste 35 de cadre medicale, care asigură servicii de sănătate pentru adulţi şi copii - analize de laborator, consultaţii, investigaţii şi explorări - în 22 de specialităţi medicale. Pacienţii asiguraţi beneficiază gratuit de consultaţii, analize de laborator şi investigaţii (radiografii, ecografii etc.), pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau specialist, în peste 15 specialităţi medicale:
- Boli infecţioase;
- Cardiologie;
- Chirurgie generală;
- Dermatologie;
- Diabet, Boli de nutriţie;
- Endocrinologie;
- Medicină internă;
- Neurologie;
- O.R.L.;
- Obstetrică-Ginecologie;
- Oftalmologie;
- Ortopedie;
- Pneumologie;
- Psihiatrie;
- Psihologie;
- Reumatologie.
Servicii medicale paraclinice oferite în policlinică
În cadrul policlinicii, pacienţii pot beneficia de următoarele servicii medicale paraclinice:
- Analize de laborator (biochimie, hematologie, imunologie, microbiologie);
- Radiografii (de toate tipurile);
- Ecografii (cord, abdomen, tiroidă, pelvis, endovaginal, sân etc.);
- Colposcopii (cu videocolposcop);
- Audiograme (tonale, vocale, impedanţă);
- Electrocardiograme (EKG);
- Electroencefalograme (EEG);
- Teste de efort;
- Osteodensitometrii;
- Spirometrii.
De asemenea, policlinica pune la dispoziţia celor interesaţi servicii de medicina muncii şi servicii de optică medicală, precum şi o farmacie cu circuit deschis.