R. Moldova, mediator între România şi Rusia
Republica Moldova ar putea negocia preţul gazelor ruseşti pe care România le primeşte, potrivit unei declaraţii făcute la Bucureşti, joi, de vicepremierul Republicii Moldova, Valeriu Lazăr.
Republica Moldova s-a oferit să medieze între România şi Rusia în privinţa preţului gazelor naturale, a declarat joi vicepremierul Republicii Moldova, Valeriu Lazăr, într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti, alături de ministrul român al Economiei, Lucian Bode. „În primul trimestru din 2012 am importat gaze ruseşti la 390 de dolari şi ceva pe mia de metri cubi. Este un preţ simpatic, în raport cu preţul la care importă România (peste 490 de dolari - n.r.), dar noi nu avem cu ce dilua acest tarif, astfel că tariful la consumatorii finali la noi este mai mare ca în România. Noi ne simţim confortabil în relaţia cu partenerii ruşi. Ne oferim să fim mediatori între România şi Rusia“, a afirmat Lazăr, care ocupă şi poziţia de ministru al Economiei.
În România, companiile şi populaţia plătesc tarife diferite la gazele naturale, în funcţie de un coş compus din gaze din producţia internă, gaze importate şi gaze din depozitele de înmagazinare. Gazele produse în România sunt de circa două ori mai ieftine, comparativ cu cele importate din Rusia. Coşul pentru companii este compus în proporţie mai mare de gaze de import, în timp ce populaţia primeşte mai multe gaze produse intern.
Ministrul român al Economiei, Lucian Bode, a afirmat, în conferinţă, că în scurt timp România va începe exproprierile, în vederea construcţiei unei conducte de gaze de 1,5 miliarde de metri cubi anual, pe ruta Iaşi-Ungheni. Construcţia conductei va costa 20 milioane de euro, din care partea României va fi de circa 12 milioane de euro.
Prin conectarea sistemelor de gaze, Republica Moldova ar putea să asigure consumul „părţii din dreapta a ţării“, a adăugat Lazăr. „Ne permitem să avem o relaţie cu concernul rus Gazprom şi să ajutăm şi România“, a mai spus vicepremierul Lazăr, adăugând că realizarea acestui proiect este singura şansă a Chişinăului de a se conceta la reţele energetice europene.
România importă cea mai mare parte a gazelor de la Gazprom, la preţuri de aproape trei ori mai mari faţă de gazele extrase intern. O altă rută de import este conducta Arad-Szeged (Ungaria), dar cantităţile livrate sunt nesemnificative.
Problema preţului de import al gazelor este discutată la nivel politic în Bucureşti, deocamdată fără ca politicienii să fi găsit o soluţie pentru reducerea tarifelor.