Radu Stroe a acordat Drapelul de luptă Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă
Radu Stroe, ministrul Afacerilor Interne, a acordat sâmbătă, în cadrul unui ceremonial militar, "Drapelul de luptă", Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
"Drapelul de luptă pe care l-aţi primit astăzi trebuie păstrat ca un simbol al unităţii, un simbol al curajului, al altruismului şi al devotamentului. Aceste valori sunt sinonime cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Am convingerea că şi în continuare veţi fi apărătorii acestor simboluri, atât prin fapte, cât şi prin păstrarea cu sfinţenie a memoriei înaintaşilor dumneavoastră", a afirmat ministrul Radu Stroe.
Drapelul de luptă evocă trecutul de luptă pentru libertate naţională al poporului român, precum şi tradiţiile unităţii, amintindu-i fiecărui militar datoria sfântă de a servi cu credinţă patria, de a apăra cu orice preţ unitatea, suveranitatea şi independenţa României.
Drapelul de luptă a fost acordat IGSU, prin decret semnat de preşedintele Traian Băsescu, la propunerea ministrului Afacerilor Interne.
Ministrul i-a înmânat drapelul de luptă inspectorului general al IGSU, colonelul Ion Burlui.
Radu Stroe consideră că unul dintre cele mai importante momente în istoria unei unităţi militare este primirea drapelului de luptă, "simbol al onoarei şi gloriei militare", precizând, totodată, că IGSU nu avea drapel de luptă.
Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a afirmat că pentru IGSU "primirea drapelului de luptă înseamnă o zi nouă, o zi de mândrie şi o zi în care identitatea Inspectoratului se întăreşte".
"Dumneavoastră sunteţi într-o luptă continuă, un drapel de luptă vă reprezintă, pentru că sunteţi într-un război continuu contra timpului, contra riscurilor pentru a salva vieţi, bunuri. Sistemul de urgenţă din România n-ar fi fost unde este acum, iar România se poate mândri acum cu un sistem de urgenţă performant, pentru că dumneavoastră aţi fost una dintre instituţiile principale care au făcut acest lucru posibil, cu mândrie şi profesionalism", a mai spus Arafat.
La această ceremonie au participat militari ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi ai unităţilor subordonate şi a fost prezentată tehnica de intervenţie pentru acţiuni de salvare, cortul de informare preventivă, autoscara mecanică, autospecialele SMURD şi autospeciale pentru stingerea incendiilor şi pentru descarcerare, dar și Constantin Cătălin Chiper, secretarul de stat în MAI, generalul-locotenent Ştefan Dănilă, şeful Statului Major General al Armatei, oficiali din cadrul MAI şi reprezentanţi ai instituţiilor publice.