Raport al Academiei Pontificale de Ştiinţe asupra topirii gheţarilor

Religia în lume

Raport al Academiei Pontificale de Ştiinţe asupra topirii gheţarilor

    • Raport al Academiei Pontificale de Ştiinţe asupra topirii gheţarilor
      Raport al Academiei Pontificale de Ştiinţe asupra topirii gheţarilor

      Raport al Academiei Pontificale de Ştiinţe asupra topirii gheţarilor

Un grup de lucru al Academiei Pontificale de Ştinţe, una dintre cele mai vechi instituţii ştiinţifice din lume, a publicat un raport îngrijorător despre retragerea ireversibilă a gheţarilor montani, ca rezultat al activităţilor umane care duc la schimbări climatice, menţionează „Coaliţia Catolică pentru schimbări climatice”.

În delcaraţia sa, grupul de lucru cheamă „toţi oamenii şi naţiunile să recunoască impactul grav şi probabil ireversibil al încălzirii globale, cauzat de emisiile antorpogenice de gaze cu efect de seră şi alţi poluanţi, şi de schimbările forestiere”. Acest raport este un ecou al mesajului Papei Benedict al XVI-lea cu ocazia Zilei Mondiale a Păcii – 2010, în care spunea că „dacă vrem justiţie şi pace, trebuie să protejăm habitatul care ne susţine”.

Raportul subliniază impactul schimbărilor climatice cauzate de om asupra gheţarilor şi efectele acestora asupra ecosistemului planetar: “Eşecul de a rezolva schimbările climatice va face umanitatea vulnerabilă pe pământ, mai ales cei care sunt dependenţi de apa provenită din gheţarii montani şi cei care locuiesc în zone aproape pe nivelul mării.  ”

Grupul de lucru a recomandat trei măsuri pentru a reduce ameninţarea schimbărilor climatice şi efectele acestora:

1.      Reduerea mondială a emisiilor de dioxid de carbon fără întârziere, folosind toate măsurile posibile pentru a atinge obiectivele ecologice şi pentru a asigura stabilitatea pe termen lung a sistemului climatic. Toate naţiunile trebuie să se concentreze pe o tranziţie rapidă spre surse de energie regenerabilă şi alte strategii pentru a reduce emisiile de CO2. Oprirea despăduririlor, şi reîmpădurirea pământurilor degradate sunt doar două dintre aceste strategii.

2.      Reducerea concentraţiilor de poluanţi ai aerului (negru de fum, metan, ozon, hidrofluorocarbon) cu 50%, pentru a încetini schimbările climatice şi pentru a preveni milioane de morţi premature datorită bolilor respiratorii şi milioane de tone de cereale distruse în fiecare an.

3.      Pregătirea pentru adaptarea la schimbările climatice, dacă societatea nu va putea să încetinească aceste schimbări.

Traducere şi adaptare: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.ekklesia.co.uk