Raportul despre libertate religioasă al Statelor Unite

Religia în lume

Raportul despre libertate religioasă al Statelor Unite

Raportul include principalele tendinţe ale mapamondului însă în cheie americană adică într-o manieră critică faţă de inamicii sau comepetitorii Statelor Unite şi mai degrabă superficial faţă de prieteni.

Raportul despre Libertatea Religioasă a Departamentului de Stat al Statelor Unite pentru anul 2011 are mai mult tentă politică decât academică.

Secretarul de Stat al Americii, Hilary Clinton, a spus: „În administraţia Obama am ridicat libertatea religioasă la nivel de prioritate diplomatică” la o reuniune la Centrul Carnegie pentru Pace Internaţională. „Statele Unite vor lupta pentru valorile şi principiile pe care le reprezintă libertatea religioasă, nu numai pentru noi, ci pentru oamenii de pretutindeni”.

Raportul include principalele tendinţe ale mapamondului însă în cheie americană adică într-o manieră critică faţă de inamicii sau comepetitorii Statelor Unite şi mai degrabă superficial faţă de prieteni. Astfel, Rusia este criticată pentru legile sale care include între grupări extremiste Martorii lui Yehova, scientologiştii, neo-penticostalii şi mormonii.  

Proto-diaconul şi profesorul Andrei Kuraev din partea Patriarhiei Rusiei a spus: „Am văzut acest fel de criticism şi după 1990, şi după câte îmi amintesc, toate sectele religioase au fost extrem de confortabile în ţara noastră. Departamentul de Stat ar putea la fel de bine să ne spună cu cât finanţează operaţiunile de peste ocean ale acestor secte americane, precum Biserica Scientologică, şi apoi vom putea să ne facem o imagine”. Într-adevăr toate sectele religioase despre care vorbeşte raportul provin din Statele Unite.

Printre cei mai răi protagonişti a fost inclusă şi China, care este de fapt marele rival al Statelor Unite pe plan mondial, alături de Eritrea şi Iran, Coreea de Nord, Arabia Saudită, Sudan şi Uzbekistan.

China a dezminţit imediat raportul ca fiind o practică notorie de interferenţă grosolană în afacerile interne ale altor ţări, în numele religiei. „Practica Statelor Unite este plină de prejudecăţi, aroganţă şi ignoranţă, este inimaginabilă şi chiar contra-productivă” a spus guvernul chinez. „Nu este altceva decât o unealtă politică folosită de guvernul USA pentru a pune presiune pe alte ţări, mai ales cele văzute ca rivali”.

Foarte curios, raportul deşi pretinde că este internaţional, nu analizează situaţia din Statele Unite, unde există discriminări religioase masive, precum arderea Coranului. Papa Benedict a spus în acest an că America experiază o mare ameninţare la libertatea religioasă, care nu este doar opusă învăţăturile tradiţiei iudeo-creştine, ci este tot mai ostilă creştinismului.

„Vom judeca după acţiuni, nu după cuvinte”, a spus  Hillary Clinton, ca şi cum Statele Unite ar fi jandarmul mondial şi judecătorul tuturor. „Raportul trimite un semnal infractorilor că lumea priveşte”. Aşa este.  

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://theorthodoxchurch.info