Răspândirea melanomului s-ar putea afla cu o analiză de sânge

Social

Răspândirea melanomului s-ar putea afla cu o analiză de sânge

O simplă analiză de sânge ar putea semnaliza dacă melanomul - cancerul pielii - a început sau nu să se extindă, informează BBC. Acest lucru ar putea duce la stabilirea mai rapidă a diagnosticului şi la noi tratamente, în condiţiile în care în prezent melanomul este greu de depistat şi de tratat după ce începe să se răspândească, afirmă Centrul de cercetare a cancerului din Marea Britanie.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea scoţiană Dundee, măsurarea nivelului la care este prezentă în sânge o genă identificată ca TFP12 ar putea oferi un indiciu-cheie în ce priveşte evoluţia cancerului pielii.

După cum deja se știe, tratamentele sunt mai eficiente în primele stadii ale oricărei boli, cancerul de piele nefăcând excepție, iar identificarea pacienţilor la care cancerul abia a început să se extindă le sporeşte în mod semnificativ şansele de a învinge boala, a subliniat dr.Tim Crook, consultant pe probleme de oncologie la Universitatea Dundee şi autor al studiului citat de BBC.

În prezent, peste 8 din 10 pacienţi cu melanom supravieţuiesc bolii cel puţin 10 ani, dar situaţia este mai dificilă în cazul pacienţilor la care cancerul s-a răspândit şi la alte organe.

Următorul pas va fi dezvoltarea de biomarkeri pentru a-i identifica pe pacienţii care au nevoie de continuarea tratamentului împotriva melanomului, a spus prof.Charlotte Proby, specialist în dermatologie la aceeaşi universitate.