Regimul alimentar recomandat bolnavilor cu HPB

Social

Regimul alimentar recomandat bolnavilor cu HPB

În adenomul de prostată, boală cunoscută şi sub denumirea de hiperplazia benignă a prostatei (HBP), se recomandă o alimentaţie predominant vegetariană, cu multe crudităţi şi consum ridicat de lichide sub formă de sucuri.

Regimul alimentar al acestor bolnavi va cuprinde un consum curent de ceapă, usturoi, pătrunjel, dovlecei, varză, nuci şi fructe (coacăze negre, zmeură şi, mai ales, pere - câte 500 g zilnic, timp de 4-6 săptămâni). Sunt indicate preparate alimentare care conţin vitaminele C şi E, sărurile minerale cu zinc şi magneziu, beta-caroten şi acizi graşi nesaturaţi.

De două ori pe săptămână sunt indicate zile cu regim de cruţare. De 3 ori pe zi, înainte de mese, se vor consuma 1-2 linguri de seminţe de dovleac, decojite şi neprăjite, însumând circa 50-200 g zilnic şi o linguriţă de ulei din seminţe de dovleac, luată seara, la culcare. Eficient este laptele din sâmburi de dovleac, neprăjiţi şi zdrobiţi, care se macerează în apă fierbinte.

În caz de retenţie urinară acută, se începe o cură de 3 săptămâni cu extract din boabe de grâu, care se fierb, la foc redus, într-un litru de apă, până când grâul se înmoaie; se lasă să macereze acoperit timp de 10 ore într-un vas de sticlă, după care se strecoară şi se consumă câte 100-150 ml în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, înainte de micul dejun. Tratamentul se repetă de două ori pe an.

Se vor evita mesele abundente, alcoolul şi fumatul (în mod categoric), cafeaua, ciocolata, ceaiul negru, alimentele şi băuturile fermentate şi greu digerabile, acriturile, produsele lactate acrite, borşul crud, bulionul, dulciurile rafinate, condimentele tari (ardei iute, piper, hrean, scorţişoară), fructele prea acre. Sarea se reduce la minimum.

Pentru a evita cancerul de prostată, se recomandă bărbaţilor să consume mult peşte (macrou, somon, ton, sardele), cu un conţinut ridicat în acizi graşi, ce prezintă proprietăţi antiinflamatoare şi antitumorale. De asemenea, are acţiune protectoare beta-carotenul din morcov, conopidă, varză, broccoli, licopenul din tomate, struguri, pepene verde, precum şi unele vitamine şi elemente minerale. Recent s-a constatat că reducerea apariţiei cancerului de prostată se poate realiza cu preparate din coaja boabelor de struguri roşii, seminţele strugurilor şi vin roşu, bogat în resveratrol (se recomandă două pahare pe zi).

Tratamentul balneoclimateric este recomandat în formele cronice ale bolii la staţiunile Ocna Sibiului, Sovata, Bazna, Govora, Eforie Nord, Techirghiol şi Mangalia, cu băi de soare şi de nămol.