Regina Elisabeta apără credinţa creştină

Religia în lume

Regina Elisabeta apără credinţa creştină

Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii, într-o conferinţă pe care a ţinut-o la Palatul Lambeth, reşedinţa oficială a Arhiepiscopului de Canterbury, a apărat credinţa creştină şi Biserica în societatea britanică.

Ea a spus că Biserica Angliei este „sub-apreciată” şi „neînţeleasă”. Adresându-se liderilor religioşi ai celor nouă religii din Marea Britanie, regina a spus că în societate, credinţa aduce „călăuzire critică” pentru viaţa şi pentru relaţiile cu ceilalţi. „Conceptul Bisericii noastre instituţionalizate este neînţeles uneori, şi cred că în mod comun neapreciat”.

Referindu-se la necesitatea toleranţei şi libertăţii religioase, suverana britanică a spus că: “Rolul ei (a Bisericii Angliei) nu este de a apăra anglicanismul excluzând alte religii. În loc de asta, Biserica are dreptul să protejeze practica liberă a tuturor credinţelor în această ţară”.

Regina a spus că „Biserica Angliei a fost creată ca un mediu pentru oamenii credinţei şi nu ca o entitate liberă", şi că „Biserica este împletită în ţesătura acestei ţări. Biserica a ajutat la clădirea unei societăţi mai bune – din ce în ce mai mult în cooperare activă pentru binele comun al celor de alte credinţe. Această ocazie este o oprtunitate pentru a reflecta la importanţa credinţei în crearea şi susţinerea comunităţilor în întreaga Mare Britanie”.

Prezentarea Reginei a venit la timp, la câteva zile după ce Înalta Curte Judiciară a ţării a interzis rugăciunile la întâlnirile consiliilor orăşeneşti.

Această regulă a pus capăt unei tradiţii de secole la Primăria din Bideford - Devon, şi a fost cauzată de o plângere a unui consilier ateist, Clive Bone.

În această săptămână, baronesa Warsi a avertizat că societatea britanică este asaltată de o „secularizare militantă”, ale cărei insticte sunt „adânc intolerante”.

Baroneasa a făcut aceste comentarii cu o zi înaintea vizitei sale la Vatican unde îl va întâlni pe Papa Benedict al XVI-lea. Ea a fost însoţită de Arhiepiscopul de Westminster, Vincent Nichols, de Secretarul pentru Curltură Jeremy Hunt şi de alţi oficiali britanici.  

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.christiantoday.com