Rezerva de umiditate din sol, la valori acceptabile

Social

Rezerva de umiditate din sol, la valori acceptabile

    • Rezerva de umiditate din sol, la valori acceptabile
      Rezerva de umiditate din sol, la valori acceptabile

      Rezerva de umiditate din sol, la valori acceptabile

Potrivit prognozei agrometeorologice publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), rezerva de umiditate de pe teritoriul agricol se va situa la valori satisfăcătoare, cu excepţii consemnate în Dobrogea şi anumite zone din Muntenia, Maramureş, Oltenia, Moldova şi Banat, în intervalul de prognoză 3-9 mai 2012.

În ceea ce priveşte zona Moldovei, specialiştii ANM susţin că se vor înregistra deficite de umiditate în sol, local, în nord-estul regiunii, dar că rezerva de umiditate se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim.

Din punct de vedere agrometeorologic, în cultura grâului de toamnă aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare şi apropiate de optim, iar în ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, procesele biologice ale culturilor agricole vor evolua normal.

La speciile de toamnă semănate în perioada optimă, uniformitatea şi vigoarea plantelor se va prezenta în continuare bună şi medie, în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

În majoritatea plantaţiilor, la soiurile de sâmburoase predominante vor fi fazele de legare şi formare a fructelor, iar la seminţoase, înfrunzirea, înflorirea şi legarea rodului, în timp ce la viţa-de-vie se vor consemna fazele de dezmugurire şi creştere a frunzelor/lăstarilor, iar la soiurile timpurii de masă din sudul şi sud-estul ţării se va semnala apariţia inflorescenţelor.

Culturile de floarea-soarelui şi porumb vor înregistra germinarea şi răsărirea (30-100%), precum şi apariţia primelor frunze (10-50%).

În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va parcurge germinarea, răsărirea (10-100%) şi dezvoltarea primei perechi de frunze (10-60%), iar la cartof se va continua încolţirea şi răsărirea (10-50%). Ca urmare, lucrările agricole de sezon vor fi întrerupte temporar, doar în zilele cu precipitaţii.

Potrivit ANM, în intervalul 3-9 mai temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 12 şi 26 grade Celsius, valori mai ridicate cu 1 până la 10 grade Celsius, comparativ cu mediile multianuale, pe aproape întreg teritoriul agricol.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 18 şi 33 grade Celsius, la scara întregii ţări, în timp ce minima va fi cuprinsă între 5 şi 18 grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale, cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, la nivelul întregii ţări, iar izolat vor exista condiţii de producere a grindinei.