România participă la proiectul "Peace and Agriculture"

Social

România participă la proiectul "Peace and Agriculture"

Prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), România se alătură inițiativei Ministerului Alimentației, Agriculturii și Protecției Consumatorilor din Germania și a Asociației "FriendenBrot" de a participa la proiectul "Peace and Agriculture", care își propune să promoveze și să păstreze în conștiința publică ideea că agricultura durabilă, bunăstarea și fericirea oamenilor nu se pot realiza decât în timp de pace.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, partenerul principal al MADR pentru implementarea proiectului în România este Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Ministerele agriculturii din statele central și est europene, țări foste comuniste, actuale membre UE (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Republica Cehă și Ungaria) sunt invitate, prin acest demers, să aleagă un loc cu valoare simbolică pentru trecutul lor recent, unde să înființeze o cultură de secară cu semințe provenite din așa numita "zonă a morții", din apropierea zidului Berlinului. Recolta ce va fi obținută anul viitor va fi trimisă la Berlin, unde, în cadrul unei ceremonii, se va coace o pâine comună, denumită "Pâinea Prieteniei". Evenimentul va avea loc la 9 noiembrie 2014 și se va desfășura pe proprietatea bisericii Reconcilierii, lângă zidul Berlinului.

"Ținând cont de premisele acestui proiect și de încărcătura sa simbolică, Ministerul Agriculturii, împreună cu IICCMER, au decis ca aceste semințe să fie cultivate în locul unde era odată vatra satului Rubla din județul Brăila. Fosta localitate Rubla, în care în prezent doar o singură casă mai stă mărturie a trecutului, constituie un important loc pe harta memoriei comunismului românesc, o localitate care grupează drame ale numeroaselor familii de români (bănățeni, basarabeni, bucovineni), aromâni, sași și sârbi, împletite cu destine ale foștilor deținuți politici cărora li s-a impus domiciliu forțat în Bărăgan, în condiții inumane", se mai arată în comunicat.

La Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia, în data de 10 octombrie 2013, se va desfășura prima etapă a acestui proiect în România, și anume, însămânțarea, la care va participa și ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin. Acesta va susține, alături de partenerii implicați în acest proiect, o conferință de presă și va inaugura o expoziție de fotografii care prezintă scene din viața deportaților în Bărăgan.

Reprezentanți Ministerului Agriculturii, ai organizațiilor partenere și ai mass-media se vor deplasa în aceeași zi în Câmpia Bărăganului, unde odinioară a fost comuna Rubla, pentru a asista la plantarea semințelor de secară.